Kevesebb munka szükséges saját lakáshoz, mint korábban

Az elmúlt években a lakásárak emelkedése megállt vagy enyhült, míg a jövedelmek növekedése folytatódott, ami kedvezőbb feltételeket teremtett a lakásvásárláshoz. A magyar lakáspiacon a 2013-2014-es fordulópont óta tartó áremelkedés után mostanra csökkent a lakások túlértékeltsége, és a jövedelmekhez képest is kedvezőbb a helyzet.

Az elmúlt évtizedben a magyar lakáspiacon jelentős áremelkedés volt tapasztalható, amely a 2008-as válság után kezdődött és éves szinten akár a 15-20 százalékot is elérte. Ezzel szemben a jövedelmek növekedése elmaradt a lakásárak emelkedésétől. Azonban 2022 második felében a lakásárak emelkedése lassult, és a jövedelmek növekedése felülmúlta azokat.

Az MNB adatai szerint 2022 elején az országos lakásárak közel 25 százalékkal, Budapesten pedig 10 százalékkal voltak magasabbak a gazdasági alapoknál. A lakáspiaci lassulás hatására azonban ez a túlértékeltség csökkent, és Budapesten már az egyensúlyi szint körül alakulnak az árak.

A lakásár/jövedelem mutató szerint 2023-ban a jövedelmek gyorsabban nőttek, mint a lakásárak. Budapesten a mutató a 2014 eleji mélypontjáról kétszeresére, országosan 1,8-szeresére emelkedett, majd a lakásárak ideiglenes csökkenése és a magas bérdinamika miatt mérséklődni kezdett.

A régióközpontok között Budapest továbbra is a legdrágább, de a többi városban is csökkent a négyzetméterárak és a jövedelmek aránya. Debrecen áll a legközelebb Budapesthez, míg Miskolc a legnagyobb lemaradó. Szeged az egyetlen kivétel, ahol a 20 éves árnövekedés megegyezett a budapestivel.

A megfizethetőség tekintetében javulás tapasztalható, kevesebb idő szükséges a lakások megvásárlásához, mint 2022-ben. Debrecenben a legmagasabb, 12 évnyi átlagjövedelem szükséges, míg Budapesten 11 évnyi. Szegeden 2023-ban 18 százalékkal kevesebb időre volt szükség a lakás árának összegyűjtéséhez, mint az előző évben.

Európában is hasonló a helyzet, a jövedelmek emelkedése meghaladta a lakásárakét, így csökkent az elméleti lakáshoz jutási idő. A legnagyobb javulást Madridban és Stockholmban észlelték, míg Varsóban nőtt az elméleti lakáshoz jutási idő.

Budapest Európában a hetedik helyen áll a lakáshoz jutási idő csökkenésében. A helyi jövedelmek alapján Prágában a legdrágább lakást vásárolni, míg Ciprus fővárosában a legolcsóbb.

Az MNB előrejelzése szerint 2024-ben a bérdinamika mérsékeltebb lesz, de a reálbérek növekedni fognak. A lakáspiaci kereslet növekedése és a családtámogatások hatására az áremelkedés ismét erősödhet, így nem várható további jelentős javulás a lakáshoz jutási időben.