Hírszerzési jelentés: Putyin nagy terve nem vált valóra, de újabb csapatmozgásokat észlelnek

A brit védelmi minisztérium vasárnapi jelentése szerint az orosz erők nem értek el jelentős előrelépést Harkiv megyében, és az ukrán védelem stabilizálta a frontot.

A brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentése alapján az Oroszország által május 10-én indított offenzíva nem hozta meg a várt eredményeket Harkiv megyében. Az oroszok továbbra is támadják a kulcsfontosságú várost, Vovcsanszkot, de az ukrán védők többször is visszaverték a támadásokat. A megszállt Buhruvatka faluból az orosz erők megkísérelték elfoglalni a Sziverszkij Donyec folyó fölötti átkelőt, amivel fenyegetést jelenthetnek az ukrán erők szárnyaira és hátországára Vovcsanszkban.

A Lukjanci-tengelyen az oroszok támadásai Lipci falu irányába sem hoztak jelentős előrelépést, az ukrán vezérkar május 22-i jelentése szerint. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi nyilatkozata, miszerint pufferzónát hoznak létre a régióban, egyelőre nem valósult meg. Az ukrán erőknek sikerült stabilizálniuk a harkivi frontot, és az orosz területszerzések nem eredményeztek összefüggően ellenőrzött területeket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi videóüzenetében arról számolt be, hogy az oroszok újabb csapatokat vonnak össze a határnál, és új offenzívára készülhetnek Harkiv megye ellen. Zelenszkij szerint Oroszország támadóműveletekre készül, és a határnál, Harkivtól 90 kilométerre újabb csapatok gyülekeznek. Az ukrán elnök kifejezte kétségét afelől, hogy Oroszország kész a párbeszédre a békéről, és emlékeztetett arra, hogy Oroszország megtévesztéssel fedezte a háború előkészítését is.

Zelenszkij felkérte Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy vegyenek részt a június 15-én kezdődő svájci békecsúcson, és jelezte, hogy eddig már több mint 80 ország erősítette meg részvételét az értekezleten. Harkiv városában jelenleg is több mint egymillió ember él, és Oroszország harmadik éve napi szinten bombázza és lövi ezt a várost, főként Sz-300-as rakétákkal.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az ukrán légvédelem megerősítése és az Oroszországi Föderáció katonai célpontjaira irányuló csapások engedélyezése a legjobb módja az orosz támadások megelőzésének. Az ukrán légierő beszámolója szerint vasárnapra virradóra Oroszország 14 rakétával és több mint harminc drónnal támadta Ukrajnát, ebből 12 rakétát és 31 Sahid csapásmérő drónt sikerült a légvédelemnek megsemmisítenie.

Szerhij Borzov, a nyugat-ukrajnai Vinnicja megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy három ember megsérült a régióban az éjszakai orosz csapás következtében. A katasztrófavédelem arról tájékoztatott, hogy lakóházakat ért a támadás, és negyven embert evakuálni kellett.