Pápua Új-Guineai Földcsuszamlás: Több Mint 670 Halálos Áldozat

Pápua Új-Guineában a földcsuszamlások következtében már mintegy 670 ember vesztette életét az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) legfrissebb adatai szerint.

Az IOM Port Moresby-i irodájának munkatársa, Serhan Aktoprak beszámolója alapján több mint 150 ház omlott össze, és a helyzet továbbra is vészes, mivel a földcsuszamlások nem álltak meg. A péntek hajnali katasztrófa elsősorban az Enga tartománybeli Kaokalam települést érintette, de a környező kisebb települések is súlyosan megsínylették a természeti csapást.

A helyi sajtó szombati jelentése szerint a földcsuszamlás több mint 300 embert temetett maga alá. A ritkán lakott, ország északi részén fekvő területet a katasztrófa teljesen elszigetelte, az utak használhatatlanná váltak.

A tragédia mértékét drónfelvételek is dokumentálják, amelyeket az Al Jazeera hírcsatorna osztott meg. A mentőalakulatok folyamatosan dolgoznak az áldozatok kiemelésén a sár alól.

Az Enga tartományban található, egykor nyüzsgő hegyoldalban fekvő Yambali falu szinte teljesen megsemmisült, amikor a földcsuszamlás péntek kora reggel lecsapott, majd több tucat házat és az igazak álmát alvó embereket temetett maga alá.

„A helyzet szörnyű, és a földcsuszamlásnak koránt sincs vége, ömlik a víz, és ez hatalmas kockázatot jelent minden érintett számára” – fogalmazta meg aggodalmát Aktoprak.

A segélymunkások vasárnap biztonságosabb helyre szállították a túlélőket, mivel a több tonnányi instabil föld valamint a Pápua Új-Guinea fennsíkjain igen gyakori törzsi háborúk veszélyeztették a mentést. A Care Australia, a humanitárius szervezet, amely részt vesz a segélymunkában, figyelmeztetett, hogy az érintettek száma „valószínűleg magasabb” a szomszédos területekről a törzsi konfliktusok elől menekülő emberek beáramlása miatt. A katasztrófa következtében legalább 1000 ember kényszerült otthona elhagyására.

A földcsuszamlás helyi idő szerint péntek hajnali 3 órakor történt, amikor a legtöbben aludtak. „Még mindig nem tudjuk a földcsuszamlás áldozatainak pontos számát, és lehet, hogy egy ideig nem is fogjuk tudni” – mondta a Care Australia szóvivője.

Vasárnapig csak öt holttestet és egy ember részleges maradványait találták meg. A mentőcsapatok több kihívással is szembesülnek a holttestek kiemelése során, beleértve néhány gyászoló hozzátartozót, akik nem szeretnék, hogy nehézgépek közelítsék meg szeretteiket.

„Az emberek ásóbotokkal, lapátokkal és nagy mezőgazdasági villákkal próbálják kiemelni a föld alatt eltemetett testeket” – tette hozzá Aktoprak. A földcsuszamlás törmeléke, amely nagy sziklákat, fákat és elmozdult talajt is tartalmaz, egyes területeken akár 8 méter mély is lehet.

Enga tartományba csak egy főút vezet, és a Care Australia szerint a törmelék nagy része ezen az úton esett le, ami korlátozza a mentőcsapatok hozzáférését a helyszínhez. Aktoprak szerint a főút mentén zajló törzsi erőszak nehezítheti a mentési munkákat.

A helyi közösségek megkezdték az élelmiszer és víz szétosztását a földcsuszamlás által érintett emberek között. A tartományi hatóságok hétfőtől segélyt, köztük élelmiszert, vizet és higiéniai termékeket fognak kiosztani. A Nemzetközi Migrációs Szervezet, amely az ENSZ része, nem élelmiszer jellegű termékekkel, például takarókkal, ágyneműkkel és matracokkal látja el az embereket.

A vasárnapi állapot szerint a Pápua Új-Guinea Nemzeti Katasztrófavédelmi Központja nem kért segítséget más országoktól – mondta Aktoprak.