Palya Tamás: szomorú, hogy a diákok nagy részének magántanárra van szüksége

Palya Tamás, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott kémia és matematika szakos tanár, valamint Balatoni József, Jocó bácsi interjúban meséltek a tavalyi felmondási és kirúgási hullám után eltelt időszakról. Palya Tamás magánórákat tart, és szomorúnak tartja, hogy a diákok nagy részének magántanárra van szüksége, míg Jocó bácsi elfoglaltságainak és a diákoknak köszönhetően nem élt meg mélypontokat.

Palya Tamás több mint másfél éve távozott a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, és azóta magánórákat ad otthonról, segítve egykori diákjait. A tanár úgy érzi, hogy a magyar közoktatás állapota miatt van szükség a diákoknak magántanárra, ami szerinte egy normális oktatási rendszerben nem lenne így. Palya Tamás azt is elmondta, hogy a tanári munka egyes aspektusait, mint az adminisztráció és a minősítés, nem hiányolja, de a tanáriban és a gyerek között eltöltött pillanatokat igen.

A Radnóti Színház egy különleges előadás keretében hozta össze az egymástól elszakított diákokat és tanárokat, akik a tavalyi felmondási és kirúgási hullám miatt nem tudtak méltóképp elbúcsúzni. Az előadás apropóján adott interjúban Palya Tamás kifejtette, hogy a közoktatásból leginkább a diákjai és néhány kollégája hiányoznak neki, valamint a megszokott napi rutin.

Balatoni József, aki a státusztörvény hatályba lépése előtt hagyta ott a Kontyfa Általános Iskolát és Gimnáziumot, tréningeket tart és szaktanácsadóként dolgozik iskolákban. Jocó bácsi szerencsésnek érzi magát, hogy részt vehetett az osztálya szalagavatóján és a ballagáson is. Az elmúlt időszakban nem voltak mélypontjai, amit a gyerekekkel való foglalkozásnak és elfoglaltságainak tulajdonít.

: Palya Tamás 2022. október 5-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index