Kína és Oroszország műholdellenes stratégiája

Az amerikai védelmi minisztérium (DoD) megerősítette, hogy Oroszország egy olyan műholdat helyezett alacsony Föld körüli pályára (LEO), amelyről feltételezik, hogy műholdelhárító (ASAT) képességgel rendelkezik, és ugyanarra a pályára állították, mint az amerikai kormányzat egyik műholdja.

A világűr és a LEO egyre inkább vitatottá válik, és a kommunikációs és megfigyelő műholdak révén a katonai infrastruktúra létfontosságú része lesz, egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a világűr egy jövőbeli konfliktus helyszíneként szolgálhat. 2007-ben Kína műholdellenes fegyverrel végzett tesztet, amelynek során egy kinetikus eszközzel megsemmisítette egyik saját műholdját, a törmelékfelhő pedig új, kaotikus pályára állította a platformokat.

Oroszország is tesztelt már műholdak elleni fegyverrendszereket, legutóbb 2021-ben, amikor megsemmisítette az egyik, már nem működő LEO platformját, a törmelékfelhő pedig tovább rontotta a Föld körüli, amúgy is bonyolult orbitális környezetet. A Pentagon szóvivője 2024. május 21-én megerősítette, hogy Oroszország egy amerikai platformmal azonos pályára állított egy műholdat, és úgy ítélte meg, hogy az ASAT-képességgel rendelkezik.

A védelmi minisztérium szóvivője szerint május 16-án indították azt a műholdat, amely valószínűleg egy olyan fegyver, amely képes más, alacsony Föld körüli pályán lévő műholdak megtámadására.