Elfoglalták az oroszok Beresztovét

Elfoglalta az orosz hadsereg a harkivi régióban lévő Beresztove települést, miközben az elmúlt nap folyamán a hatból öt frontszakaszon előrenyomult, és három ukrán ellenrohamot vert vissza - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szombaton a donyecki régióban lévő Arhangelszke bevételéről is bejelentést tett.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnapi hadijelentése szerint az ukrán hadseregnek csaknem 1600 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén. A jelentés részletezte a megsemmisített ukrán katonai célpontokat és haditechnikai eszközöket, amelyek között szerepeltek hét lőszerraktár, kilenc páncélozott harcjármű, köztük egy amerikai Bradley gyalogsági harcjármű, egy amerikai M109-es Paladin és egy Krab lengyel önjáró tarack, hat amerikai M777-es és egy M198-as vontatott tarack, öt amerikai ATACMS operatív-taktikai rakéta, amerikai HIMARS és cseh Vampire sorozatvetők 32 rakétája, egy Neptun hajóelhárító rakéta, valamint 41 drón.

Szergej Lebegyev, "a mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora" a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az orosz légierő előző éjjel katonai és energetikai létesítményeket támadott a Hmelnyickij megyei Sztarokonsztantiniv városában. Ezen támadások célba vették a repülőteret, amelyet állítólag amerikai F-16-os vadászgépek fogadására készítettek fel, valamint a helyi lőteret, ahol mozgósított ukrán katonákat képeznek ki külföldi haditechnikai eszközök kezelésére.

Lebegyev beszámolt arról is, hogy "nagyon erős detonáció" következett be a sztarokonsztantinivi elektromos alállomás közelében, ami áramszolgáltatás megszakadását eredményezte a városban. Hozzátette, hogy a Dnyipropetrovszk megyei Pavlogradban található ATACMS rakétákat tároló raktár is két találatot kapott.

Az orosz védelmi minisztérium adatai szerint a háború kezdete óta több mint 20 ezer katonai speciális gépjárművet vesztettek el az ukrán fegyveres erők. Emellett bejelentették, hogy az orosz hadsereg megkezdte a polgári lakosság evakuálását a Harkiv megyei Vovcsankszkból, mivel a visszavonuló ukrán erők a lakóházakat célozzák.

Vasárnap több ukrán tüzérségi és dróntámadásról is érkeztek jelentések az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területekről és az Ukrajnával határos orosz régiók településeiről.