Putyin haját tépné, ha kiment volna a sajtóban, amit Orbán mondott

Orbán Viktor miniszterelnök kijelentései különböző reakciókat váltottak ki, és bár az orosz állami média szívesen idézi őt, bizonyos megjegyzései nem kerülnek közlésre. Európa jövője, az orosz-ukrán konfliktus és a kínai autógyártók terjeszkedése is terítékre került az elmúlt napokban.

A Mercedes és a Siemens vezérigazgatói a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban arra szólították fel alkalmazottaikat, hogy a júniusi EU-s választásokon szavazzanak a szélsőségek ellen. Az orosz kormány a Radio Szvoboda szerint úgy döntött, hogy megváltoztatja a balti-tengeri országokkal közös határát, de az Interfax orosz állami hírügynökség nyilatkozó diplomáciai forrása cáfolta, hogy Oroszország meg kívánná változtatni a Balti-tenger tengeri határait.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy Európa háborúra készül Oroszországgal, de nem tartja valószínűnek, hogy Oroszország megtámadna egy NATO-országot. Az RIA Novosztyi szerint a magyar kormányfő szerint háborús tervezés zajlik Brüsszelben, és a jogászok azt vizsgálják, hogyan lehet Magyarország úgy a NATO tagja, hogy egyúttal nem vesz részt a NATO-akciókban a szövetség területén kívül.

Az EU vezetői szeretnék, ha Ukrajna és Moldova csatlakozna az unióhoz, de az orbáni vétó feltartóztatta a tagsági tárgyalások megkezdésének formális jogi procedúráját. A Politico szerint Brüsszel és Kijev intenzív kétoldalú diplomáciát folytat Budapesttel az ukrajnai magyar kisebbségekkel kapcsolatos aggodalmak kezelése érdekében.

Magyarország hamarosan betölti az Európai Unió Tanácsának elnökségét, és a magyar elnökség feladata lesz az Európai Unió új, ötéves politikai stratégiájának átvezetése. A gödi Samsung-gyár esetében a Pest Vármegyei Kormányhivatal szerint a bíróság egyes tevékenységek korlátozását írja elő, nem a gyár bezárását.

A BYD elektromos autói penészednek az Európába történő hosszú szállítás során, ami a gyártó tapasztalatlanságát és a meghibásodások javítására szolgáló rendszer hiányosságait mutatja. A kínai elektromos autógyártók, mint a Nio és a Xpeng, terjeszkednek Európában, miközben az Európai Bizottság vizsgálatot indított a számukra nyújtott támogatások kapcsán.

Elon Musk szerint a mesterséges intelligencia már jövőre okosabb lesz egy átlag embernél, és 2025-re haladhatja meg az átlagos ember intelligencia szintjét. A LIBERTY Steel Group európai vezetője szerint a dunaújvárosi fejlesztés része a Kína és Magyarország közötti megállapodásoknak, amivel növelnék az üzem versenyképességét.