Orbán Viktor kijelentése és Donáth Anna válasza

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Hódmezővásárhelyen tartott beszédet, amely során kijelentette, hogy "nincs elég fehér keresztény ember Európában". A kormányfő szerint ez részben a migrációval, részben pedig azzal magyarázható, hogy a világháborúk során sokan vesztették életüket, és "halomra lőtték őket", ami miatt "az ő gyermekeik, unokáik hiányoznak, ezért nincs elég ember, légüres tér van", ahová küldik a migránsokat.

Orbán Viktor azt is hangoztatta, hogy a kampány utolsó hetében kizárólag a 2 millió törzsszavazójukat akarják megszólítani, mivel szerinte "egy mondatnyi energiát sem szabad most a bizonytalanokra fordítani" és hogy az utolsó egy hét számít.

Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-listavezetője, Facebook-oldalán reagált Orbán Viktor szavaira. Szerinte a miniszterelnök "újra rasszista húrokat pengetett" Hódmezővásárhelyen. Donáth Anna szerint Orbán Viktor kijelentése "gyűlöletes mondat, gyűlöletes gondolkodás, gyűlöletes hergelés" és felvetette a kérdést, hogy mi lenne, ha valaki, például Toroczkai László, a miniszterelnök példáján felbátorodva hasonlóan nyilatkozna a hazai cigányságról.

A Momentum elnöke arra is kitért, hogy milyen világ az, ahol a bőrszín érdemnek és kívánatos célnak számít, megjegyezve, hogy a történelem során már ismerhettünk hasonló eseteket.

Az Index beszámolója szerint Orbán Viktor a látogatása során Lázár János társaságában megbeszélést folytatott Grezsa István polgármesterjelölttel és a Fidesz képviselőjelöltjeivel. Márki-Zay Péter is megjelent a rendezvényen, ahol át szerette volna adni Orbán Viktornak a város háborúellenes nyilatkozatát, ám a miniszterelnök nem fogadta el, sőt a polgármester kézfogását is elutasította. Végül Lázár János építési és beruházási miniszter mentette meg a helyzetet: átvette az iratot a kormány nevében, és még kezet is fogott a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökével. Közölte, hogy átadja a miniszterelnöknek a határozatot. Lázár János a videórészletet megosztva úgy kommentálta, hogy „Provokátorokkal szemben is békésen”. Lázár János továbbá kijelentette, hogy változásra van szükség Hódmezővásárhelyen, mert jelenleg az ő polgármesterük a "leghülyébb".