Orbán Viktor: NATO-misszió Ukrajnában? Ettől feláll az ember hátán a szőr

Vasárnap este jelent meg egy interjú Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a Patrióta YouTube-csatornán, melynek fő témája az európai parlamenti választások voltak. A beszélgetést Bohár Dániel vezette, ahol többek között az Európai Unió és a geopolitika került terítékre.

Az interjú során Orbán Viktor a Robert Fico elleni merényletről is beszélt. A magyar kormányfő elmondta, hogy a hír hallatán elsőként az fogalmazódott meg benne, hogy vajon a szlovák miniszterelnök túlélte-e a támadást. "Az első dolog, hogy szíven ütött. A második, hogy jó nagy bajban vagyok a következő alkalmakkor egyedül maradok, ha háborúról vagy más fontos kérdésekről van szó" – fejtette ki Orbán, hozzátéve, hogy ezután Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója extra biztonsági intézkedéseket vezetett be körülötte.

Ez a beszélgetés már a második hosszabb interjú volt a héten, amit Orbán Viktor adott, csütörtökön a Blikk kérdéseire válaszolt. A Patrióta YouTube-csatornát Rákay Philip indította 2021 májusában, ahol új, szokatlan hangvételű interjúk, háttérbeszélgetések és elemzések kerülnek közzétételre.

A beszélgetés során Orbán Viktor a háború témájára is kitért, amely a Fidesz központi kampánytémája. Bohár Dániel kérdésére, hogy a jelenlegi fejlemények vezethetnek-e a Harmadik Világháborúhoz, a miniszterelnök úgy vélekedett, hogy "Nem zárható ki, hogy ha nem tudjuk megállítani a brüsszeli háborús pszichózist, akkor lehet, hogy úgy írják meg ezeknek az éveknek a történetét, mint egy nagy európai világháború első egy-két évének epizódjait" – állt bele a riogatásba a miniszterelnök.

Orbán szerint a nyugatiak fejében kevésbé erős a háborúval szembeni rezisztencia, talán azért, „mert ők szoktak is nyerni”. A miniszterelnök szerint Európa országai eddig körülbelül 100 milliárd eurót tettek ebbe a háborúba, ráadásul a meg nem történt növekedést is a háborús veszteségekhez lehet írni. Még Magyarország is benne van a háború finanszírozásában, pedig Orbán szerint ez az egyetlen ország, amelyik mindent megtesz, hogy kimaradjon a háborúból.

Orbán szerint ha nem lettek volna világháborúk, akkor se Magyarországnak, se Európának nem lennének demográfiai problémái, és nem hiányoznának a fehér keresztény emberek. A sorkatonaság visszaállításával kapcsolatban azt mondta: erről mindig lehet gondolkodni, de jó lenne, ha maradnának a mostani állapotok, és profi hadsereggel oldanánk meg az országok védelmét.

Orbán szerint az első és a második világháborúba is belepréselték az akkor magyar kormányokat. „Horthy Miklós is ki akart maradni a világháborúból, de a végén mégis belenyomták a németek Magyarországot” – mondta. Az a kérdés, hogy az ország mostani vezetésének az akkorival ellentétben ez sikerül-e majd.

(Borítókép: Orbán Viktor 2024. március 22-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI)