A nyár végén bekövetkező események felboríthatják a tőzsdei nyugalmat

A tőzsdék nyári időszaka általában csendes kereskedéssel és lassú emelkedéssel telik, de az idén a vártnál kedvezőtlenebb inflációs adatok és a politikai események, mint például Donald Trump libertáriusok előtti beszéde, komoly zavart okozhatnak a piacon.

A nyár beköszöntével a tőzsdéken jellemzően csökken a forgalom, és a meredek emelkedés gyakran lassú vánszorgásba megy át. Az amerikai elnökválasztás és a kedvezőtlenebb inflációs adatok befolyásolhatják a piacot. Az S&P 500-as részvényindex idén eddig közel 12 százalékkal emelkedett, ami a vállalati nyereségeknek és az infláció csökkenésének jeleinek köszönhető. Ennek ellenére a szakértők szerint a következő hónapokban nem biztos, hogy folytatódik a rally.

Az S&P 500 index történelmileg vegyes teljesítményt mutat a nyári hónapokban, de az elnökválasztási években, amikor egy első ciklusban lévő elnök újra indul, az esetek 75 százalékában emelkedett a Memorial Day és a Labour Day között.

A magasabb inflációs adatok korábban visszafogták a Fed kamatcsökkentési várakozásait, ami a kötvényhozamok emelkedéséhez vezetett. Áprilisban azonban az infláció csökkenése erősítette az optimizmust, de egy váratlanul magas júniusi vagy júliusi adat megváltoztathatja ezt a helyzetet.

A kötvények és a részvények relatív árazása is problémát jelenthet. Ha a hozamok hirtelen emelkednek, és úgy tűnik, hogy a Fed nem fogja csökkenteni az irányadó kamatlábakat, a befektetők a kötvények felé fordulhatnak.

A részvények jelenleg drágának tűnnek, az S&P 500 átlagos árfolyam/nyereség hányadosa 21,6, ami magasabb az elmúlt októberi 17,5-ös értéknél. A Bank of America felmérése szerint a részvény allokáció aránya a globális befektetők portfólióiban két évtizedes csúcson van, ami azt vetíti előre, hogy kevés vásárló maradhat a további áremelkedéshez.

A részvényalapokba friss tőke beáramlása segíthetne, de a legfrissebb adatok szerint a magán ügyfelek inkább csökkentenék a tőkekitettségüket, és a készpénz felé mozdulnak el. A részvényekből történő tőkekivonás mértéke is jelentős volt az elmúlt időszakban.

A közelgő elnökválasztás is óvatosságra inti a befektetőket. Joe Biden és Donald Trump június 27-én tartják az elnökjelölti vitát, ami korábban szokatlan, és a tőzsdei turbulencia a nyár közepén kezdődhet meg. Trump azonban nem csak a hagyományos politikai színtéren aktív, hiszen a Libertárius Párt kongresszusán is megjelent, ahol a szokásos támogatói helyett vegyes fogadtatásban részesült. A kongresszuson történt fújolások és bekiabálások jelezhetik, hogy a politikai feszültségek továbbra is befolyásolhatják a piacokat.

Trump a kongresszuson zsarnoknak nevezte Joe Biden demokrata elnököt, és azt mondta, Biden „a legrosszabb elnök az Egyesült Államok történetében”. A közönség reakciója azonban megosztott volt, és a volt elnöknek szembe kellett néznie a kritikával, ami a politikai bizonytalanságokat növelheti.

A közvélemény-kutatások szerint sokan ellenzik, hogy a 2024-es elnökválasztás a 2020-as Biden-Trump-meccs újrajátszása legyen, ami azt jelenti, hogy a libertárius jelölt, Robert F. Kennedy iránt növekedhet az érdeklődés, és ez további változásokat hozhat a politikai és gazdasági környezetben.