Búcsúzik Nadal, az utolsó tánc jön a vörös salakon

A vasárnap kezdődő Roland Garroson tobzódnak a nagyvállalaok befektetői, megemelték a játékosok pénzdíját is, de leginkább a búcsúzó salakkirályra figyel a világ.

Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open – ez a négy major torna alkotja a Professzionális Tenisz Szövetség (ATP) és a Női Tenisz Szövetség (WTA) profi tenisztúráinak csúcspontjait. A Grand Slam tornák bevételi forrásai sokféle helyről származnak, de a jegy- és merchandise eladások a teljes bevétel 75 százalékát teszik ki. Az Egyesült Államok Tenisz Szövetségének (USTA) összesen 770 millió dollárt fizet az ESPN a 2015-től 2026-ig tartó 11 éves időszak alatt a US Open közvetítéséért, amely mindössze évente 2 hétig tart – írja a WBR.

A 2024-es Roland Garroson mintegy 53,5 millió eurót (20 milliárd forintot) osztanak szét a versenyzők között, s ez 7,82 százalékkal több, mint a tavalyi összdíjazás. A férfi és a női győztes egyaránt 2,4 millió eurót (924 millió forintot) visz majd haza.

A selejtezősök sem panaszkodhatnak a díjazásra, már annak is 20 ezer eurót, tehát kb. 7,7 millió forintot utalnak a bankszámlájára, aki kiesik a kvalifikáció első fordulójában, ez pedig 25 százalékkal több pénz jelent, mint tavaly.

Hiába egyre hangosabbak a női teniszezők, még mindig nincs meg mindenhol az egyenrangúság a nemek közt. Az utóbbi időkben többek közt Coco Gauff és Ons Jaberur is arról számolt be, hogy a nők rosszabb edzőpályákat kapnak a nagy tornákon, kevesebb médiamegjelenést biztosítanak nekik, rosszabb időbeosztással osztják be őket.

Last dance – búcsúzik Párizstól a salakkirály

Ha valaki azt mondja, csukjuk be a szemünket, és gondoljunk a Roland Garrosra, két dolgot látunk: a vörös salakot és rajta Rafael Nadalt. Nadal neve egybe forrt a Garosszal, a Philip Chatrier centerpálya az ő vára, ahol alig akadt ember ezen a bolygón, aki le tudta volna győzni őt.

2005 és 2022 között 17 alkalommal lépett pályára Párizsban, 112 alkalommal győzött, és mindössze három meccset veszített. A spanyol teniszező 14 alkalommal emelte magasba a tornagyőzelemért járó trófeát, ez pedig még soha senkinek nem sikerült a világon.

Nadal összkeresete a francia nyílt teniszbajnokságokból származó bevétellel több mint 23 millió dollárra rúg, ami körülbelül 17 százaléka Rafa teljes pályafutása során elért összkeresetének, amely mintegy 134 millió dollárt tesz ki.