Mexikói jégeső és a magyarországi viharok

Mexikóban, Puebla városában pénteken brutális jégeső sújtotta a területet, melynek következtében helyenként derékig érő jégréteg alakult ki, miközben a régiót soha nem látott hőhullám is érinti.

Az RTL Híradó által közzétett videó tanúsága szerint Puebla utcáit vastag jégréteg borította be, ami helyenként az emberek derekáig ért. A dél-amerikai országban idén ez már a harmadik hőhullám, amely során kilenc államban akár a 45 fokot is meghaladó hőségre számítanak, Pueblában pedig 32 fokos forróságot jeleztek előre a meteorológusok.

Magyarországon is hasonlóan extrém időjárási viszonyok uralkodtak. A Blikk beszámolója szerint országszerte viharok tomboltak, melyeket nagy mennyiségű csapadék, viharos szél, villámlás és jégeső kísért, sőt helyenként tornádóra is figyelmeztettek. Maglódon már kora délután jég esett, míg Eplényt és Sárvárt késő délután érték el a viharfelhők.

A MetFigyelő Facebook-oldalán megosztott fotók szerint Eplényben cseresznye méretű jégdarabok hullottak. Az ilyen időjárási anomáliák egyre gyakoribbak lehetnek a klímaváltozás hatására, ami mind Mexikóban, mind Magyarországon komoly kihívások elé állítja a lakosságot és a hatóságokat egyaránt.