Változékony időjárás várható: meleg, de zivatarokkal

Az ország több részén kiadott riasztások és figyelmeztetések mellett a napsütéses időt záporok és zivatarok zavarhatják meg. A hőmérséklet akár a 30 fokot is elérheti, de helyenként viharos széllökések, jégeső és villámlás is előfordulhat.

A Kiderül.hu és a met.hu szerint a fátyol- és gomolyfelhők ellenére sok napsütésre lehet számítani, de elszórtan záporok és zivatarok is kialakulhatnak, különösen az ország délkeleti harmadában. A keleti szél mérsékelt marad, de a zivatarok mentén átmenetileg erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 24 és 30 fok között alakul, míg késő estére 16-21 fok közé hűl le a levegő.

A HungaroMet elsőfokú figyelmeztetést és riasztást adott ki a heves zivatarok veszélye miatt az ország nyugati részére. A riasztással érintett területek folyamatosan frissülő térképen követhetőek nyomon. Vasárnap 10 vármegyére is kiadták az első fokú, citromsárga figyelmeztetést zivatarveszély miatt. Előfordulásukra legnagyobb valószínűség a Nyugat- és Közép-Dunántúlon, illetve az Északi-középhegység nyugati felének tágabb térségében van.

Vasárnap estig továbbra is számítani kell zivatarok kialakulására, bár ezek várhatóan kisebb számban és területen fordulnak elő, mint szombaton. A legnagyobb esély a középső országrészben, a Dunántúl nyugati részein, valamint az Északi-középhegység nyugati felének tágabb térségében van. A zivatarokat intenzív csapadékhullás (10-20 mm), viharos széllökés (70-80 km/óra) és jégeső (~1-2 cm) is kísérheti.

Az Időkép szerint vasárnap nem várható fronthatás, de a fülledt meleg még okozhat migrénes fejfájást, ingadozó vérnyomást. Reggel a párás, nyirkos tájakon átmenetileg felerősödhetnek az ízületi panaszok. Napközben elszórtan számítani kell záporok, zivatarok kialakulására, amit viharos széllökések kísérhetnek. Ilyen esetekben fokozódó idegrendszeri panaszokra, feszültségre, idegességre, szorongásos panaszokra számíthatunk, fokozottan jelentkezhet szédülés, bizonytalanság érzet. A fülledt időszakokban légzési nehézségekre, szívpanaszokra is készülni kell.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras