Mindkét vb-elődöntőben meglepetés született a jégkorongosoknál

A svájci és a házigazda cseh válogatott jutott döntőbe a férfi jégkorong-világbajnokságon, miután a szombati elődöntők során előbbi szétlövéssel győzte le a címvédő kanadai csapatot, míg utóbbi tízgólos meccsen bizonyult erősebbnek a svéd válogatottnál.

Az első elődöntőben a cseh válogatott mutatta meg erejét, Lukas Sedlak és Dominik Kubalik két-két góllal és egy-egy gólpasszal járultak hozzá a svédek elleni 7–3-as győzelemhez, míg Martin Necas három asszisztot és egy gólt szerzett. A csehek, akik legutóbb 2010-ben jutottak döntőbe és azóta három bronzérmet szereztek, most ismét a végső sikerért küzdhetnek.

A másik mérkőzésen a svájci csapat 2–0-ra vezetett, de a kanadaiak az utolsó percekben emberelőnyben egyenlítettek, így a hosszabbítás után szétlövés döntött. A svájciak pontosabb lövései révén 3–2-re diadalmaskodtak, ezzel 1935, 2013 és 2018 után negyedszer jutottak döntőbe, bár az elit-vb-t még sosem nyerték meg.

A Csehország és Svájc közötti döntőt este 20.20 órától rendezik, míg a bronzmérkőzésen Svédország és Kanada csap össze 15.20 órától.

Jégkorong, világbajnokság elődöntő eredményei:

  • Svájc–Kanada 3–2 (2–0, 0–1, 0–1, 0–0, 1–0), szétlövéssel
  • Csehország–Svédország 7–3 (2–2, 3–1, 2–0).