Szemtől szembe egy medvével: nincsenek ökölszabályok

A magyarországi és szlovákiai medvetámadások számának különbsége jelentős; míg hazánkban a medvék kerülik az embert, addig északi szomszédunknál több tucatnyi támadás történt idén. A medveveszély fogalmát és a megfelelő viselkedési stratégiákat Dr. Sütő Dávid és Dr. Suba Imre szakértők segítségével járjuk körül.

Magyarországon a tavaszi és kora nyári hónapokban gyakran megjelennek barnamedvék, főleg az északi tájakon. Ezek az állatok általában a szlovákiai populációból érkeznek, és a párkeresés, valamint a fiatal egyedek területkeresése idején hagyják el anyjuk védelmét. A hazánkban felbukkant medvék eddig nem mutattak agressziót, ellentétben Szlovákiával, ahol idén már több tucatnyi támadás történt.

Magyarországon nincs stabil, szaporodó barnamedve-állomány, de a Bükkben rendszeresen felbukkanó Mihály nevű fiatal hím például valószínűleg itt töltötte a 2022/2023-as telet. A medve jelenlétét több helyen is észlelték, például Aszódon, de hivatalos megerősítés nem érkezett.

Dr. Sütő Dávid szerint nem ismert, hány medve lehet jelenleg az országban, és az egyedszintű azonosításuk is nehéz. A szakértők szerint nincsenek általánosan működő stratégiák arra, hogyan viselkedjünk egy medvével szemtől szembe, ezért a legjobb, ha elkerüljük az ilyen szituációkat.

Dr. Suba Imre szerint a medvék rendkívül intelligensek és gyorsak, és nem akarnak az emberrel barátkozni. A találkozások során a legjobb, ha távol maradunk az állattól, különösen az anyamedve bocsaitól. Ha mégis közelebb kerülünk egy medvéhez, nincs biztos sikerrel alkalmazható tanács, de a pánik elkerülése és a visszavonulás kísérlete a legfontosabb.

A medveveszély fogalmát nehéz pontosan meghatározni, de a WWF Magyarország szakértője, Sütő Dávid szerint a megelőzés a legfontosabb. Többen induljunk túrára, beszélgessünk hangosan, vagy használjunk medvecsengőt, hogy az állat idejében észrevegyen minket. A medvék általában kerülik az embert, és nem tekintenek minket zsákmánynak, de a konfliktushelyzetek elkerülése érdekében érdemes néhány szabályt betartani.

A cikk nem tartalmaz információt a meteorológiai helyzetről, mivel az nem kapcsolódik közvetlenül a medvékkel kapcsolatos témához. Az időjárásra vonatkozó frissítésekért kérjük, kövesse az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos előrejelzéseit.