Leclerc megtörte az átkot és történelmet írt Monacóban

A Ferrari versenyzője, Charles Leclerc megnyerte a vasárnapi Forma-1-es Monacói Nagydíjat, ezzel ő lett a sportág történetének első hercegségbeli győztese Monte-Carlóban.

A Monacói Nagydíj mindig is az egyik leglátványosabb versenynek számított a Forma-1-es naptárban. Az idei évben azonban a szokásosnál is több izgalmat hozott, kezdve az időmérővel, ahol a háromszoros világbajnok Max Verstappen csak a hatodik helyen végzett. A Red Bull visszaesése lehetőséget teremtett a Ferrari és a McLaren előretörésére, és a hazai pályán versenyző Leclerc közel került ahhoz, hogy megtörje a hazai versenyen őt sújtó átkot.

A verseny első körében Carlos Sainz defektet kapott, majd egy nagy baleset történt, amelyben Kevin Magnussen (Haas) és Sergio Pérez (Red Bull) összeért, Pérez a szalagkorlátnak csapódott, autója pedig eltalálta Nico Hülkenberg (Haas) versenygépét is. A baleset miatt megszakították a futamot, ami Sainznak kedvezett, hiszen a piros zászlós megszakítás után a rajtsorrend szerint folytatódott a verseny, így ő a harmadik helyre került vissza.

A verseny újraindítása után a mezőny óvatosabb lett, és a csapatok taktikájára került a hangsúly. Az élen haladó két Ferrari és két McLaren a legkeményebb gumikeveréket választotta, míg a mögöttük haladó két Mercedes és Verstappen a közepes keveréket.

A verseny során a mezőny nagy része vonatozásba kezdett, ahol senki sem jelentett veszélyt a másikra, de mégis szoros követésben haladtak. A kerékcserék során Russell a Mercedesszel hátrányba került, mivel Verstappen és Hamilton egy további kerékcserével gyorsabb tempót tudott diktálni.

A verseny végére Leclerc több mint 8 másodperces előnnyel nyerte meg a futamot, mögötte Piastri, Sainz és Norris sorrendben értek célba. Leclerc ezzel megtörte a hazai versenyen őt sújtó átkot, és történelmet írt, hiszen korábban többször is szerencsétlenül járt Monacóban. Leclerc karrierje során harmadszor indult az első helyről Monacóban, de most először tudott nyerni ott, illetve csaknem két év szünet után diadalmaskodott ismét F1-es versenyen, ugyanis legutóbb ez 2022. július 10-én sikerült neki Ausztriában.

A további pontszerző helyeket Cunoda Juki, Alex Albon és Pierre Gasly szerezték meg. A világbajnoki pontversenyben továbbra is Max Verstappen áll az élen, őt Leclerc követi, majd Norris, Sainz és Pérez következik. A csapatversenyben a Red Bull vezet a Ferrarival és a McLarennel szemben.

A Forma-1-ben Monte-Carlóban eddig egy harmadik hely volt a legjobb eredmény monacói versenyzőtől, az 1950-es első itteni viadalon Louis Chiron állt a dobogó alsó fokára.

A Forma-1-es világbajnoki idény két hét múlva a Kanadai Nagydíjjal folytatódik, ahol a versenyzők újabb izgalmakat ígérnek.