Szándékosan okozhatta egy erdész és egy tűzoltó Chile legsúlyosabb erdőtüzét

A chilei ügyészség vád alá helyezte egy önkéntes tűzoltót és egy erdészeti tisztviselőt, akik állítólag szándékosan okozhatták a februárban Chile központi részét sújtó pusztító erdőtüzeket, amelyek következtében több mint 130 ember halt meg.

A vádak szerint Francisco Ignacio Mondaca önkéntes tűzoltó és Francisco Pinto, a chilei Nemzeti Erdészeti Társaság (CONAF) tisztviselője állhatnak a tűzvész mögött, amely a dél-amerikai országban a 2010-es földrengés és szökőár óta a legsúlyosabb természeti katasztrófának számít. Mindkét férfi előzetes letartóztatásban van, és a hatóságok szerint Mondaca hajtotta végre a gyújtogatást, míg Pinto volt az ötletgazda.

Az ügyészség állítása szerint a két férfi tudatosan és szándékosan cselekedett, kihasználva az időjárási körülményeket, amelyek kedveztek a tüzek keletkezésének. Claudia Perivancich, Valparaiso regionális ügyésze szerint a vádlottak megállapodtak abban, hogy akkor lépnek cselekvésre, amikor a meteorológiai feltételek megfelelőek a tűz meggyújtásához. Mondacát ráadásul hat korábbi, a térségben történt tűzesethez is kötik.