Karácsony Gergely sajtótájékoztatója a pesti alsó rakpart fejlesztéséről

Karácsony Gergely főpolgármester a pesti alsó rakpart fejlesztési terveiről tartott sajtótájékoztatót, amely online is követhető volt. Az esemény május 26-án, vasárnap 14:00 órakor kezdődött.

A főpolgármester bejelentette, hogy a következő önkormányzati ciklusban visszaadná a rakpartot a helyieknek, amit jelenleg jellemzően hajók használnak. „A közösségi költségvetés forrásait felhasználva, a budapestiek akaratának megfelelően továbbfolytatjuk a rakpart zöldítését” – mondta Karácsony Gergely. A Margit-híd környékén már korábban talajkapcsolatos fákat ültettek, és a Lánchíd és az Erzsébet-híd közötti szakaszon is nyolc ilyen fát terveznek elültetni. Összesen négyszáz négyzetméteren zöldítik meg ezt a területet, ahol vadvirágokat, árnyékolókat, napozókat és párakapukat helyeznek el, valamint öntözőrendszert építenek ki.

A főpolgármester korábban bejelentette, hogy Budapest háromszázmilliárd forint értékű uniós fejlesztési forrást kap. Ebből az összegből ötvenmilliárd forintot közterületfejlesztésre fordítanak, amely magában foglalja a zöldítést, az akadálymentesítést, valamint a klímaváltozáshoz való adaptációt elősegítő beruházásokat. A következő ötéves önkormányzati ciklusban összesen 18 milliárd forintot szánnak klímaadaptív közterületek kialakítására, ami a zöldítésre álló források egy jelentős részét képezi.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy a fővárosi önkormányzat a rakpartot egy sokkal zöldebb, gyalogos-barátabb, hívogatóbb köztéri környezetté szeretné alakítani. Célja, hogy egy sokkal megközelíthetőbb Duna-partja legyen a budapestieknek, amire szerinte a források is megvannak.

A sajtótájékoztató egyik kiemelt témája a pesti alsó rakpart zöldítésével kapcsolatos részletek ismertetése volt. Karácsony emlékeztetett, hogy korábban többször is egyeztett a budapestiekkel és 2022-ben több megállapodást is kötött zöld szervezetekkel, az autóklubbal és a kereskedelmi kamarával e terveit illetően. Azt ígérte, végül egy olyan terv fog megvalósulni, ami mindenki számára elfogadható, és olyan tervek is elkészültek, amelyek számolnak az autós forgalommal, illetve olyanok is, ahol időszakosan kitiltják azokat onnan.

A sajtótájékoztató során az ATV riportere egy ponton nem várt fordulatot vett, amikor Karácsony Gergelyt Vitézy Dávidról kérdezte. A főpolgármester viszontkérdéssel reagált, jelezve, hogy szeretne a saját programjáról is beszélni, nem csak a politikai ellenfele által felvetett kérdésekre válaszolni.

„Vitézy Dávidon kívül másra is kíváncsi, esetleg az én programommal kapcsolatosan van-e valamilyen kérdése vagy pedig az ATV azt a feladatot tűzte ki magának, hogy Vitézy Dávid kampánystábjaként az általa felvetett kérdésekre kell csak reagálnom, vagy esetleg a saját témáimról is beszélhetek?”

– hangzott el a viszontkérdés a főpolgármester részéről.

A pesti alsó rakpart zöldítési munkálatai hétfőtől kezdődnek el, és a tervek szerint augusztus 12-ig befejeződnek. A fejlesztés 195 millió forintból valósul meg, és az útpálya és partél közötti (gyalogos) sávban történik, így a rakpart jelenlegi forgalmi rendjét nem érinti. A kivitelezést ütemezetten végzik, a rakparti kikötők megközelítésére utat hagynak, a gyalogosoknak is folyamatosan szabadon marad a partmenti sáv. A teljeskörű átépítés tervei is készülnek, amelyek az Európai Unió TOP Plusz Komplex Klímaadaptációs és Közterület-megújítási programjának finanszírozásában valósulhatnak meg, részeként annak a 300 milliárd forintos fejlesztési csomagnak, ami Budapest fejlesztését garantálja a 2029-ig tartó időszakban.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy "A Mini Dubajt el kell felejteni, helyette Maxi Budapestet építeni", ezzel is hangsúlyozva a fenntartható és zöld fejlesztések fontosságát. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem támogatja Lázár János építési és közlekedési miniszter ötletét a Közlekedési Múzeum Debrecenbe költöztetéséről, mivel úgy véli, a múzeum jelenlegi helyén van a legjobb helyen.