Kötelező biztosítás az elektromos rollerekre

Július 16-tól kötelező lesz gépjármű-felelősségbiztosítást kötni az elektromos rollerekre is, amelyek így a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás hatálya alá tartoznak majd.

A mikromobilitási eszközök, mint például a kerékpárok, elektromos kerékpárok, rollerek, gördeszkák és közösségi robogók, használatával kapcsolatos szabályozások bővülnek. A Magyar Biztosítók Szövetsége hangsúlyozza, hogy az új rendelkezések értelmében ezekre az eszközökre is ki kell terjeszteni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást.

Felelősségre vonható bűncselekményért

Az Újváry és Társai Ügyvédi Társulás szakértői szerint a kötelező felelősségbiztosítás elősegíti a kár megtérítését, de a biztosítók által kínált feltételeket is figyelembe kell venni. Az ittas járművezetés szabályai nem változnak, és a Kúria döntése alapján az elektromos rollerrel ittas vagy bódult állapotban történő közlekedés bűncselekménynek minősül. Az ügyészségnek kell bizonyítania a vádakat, és a KRESZ szintjén is szükséges lenne a szabályozás.

A tömeg és a sebesség számít

A biztosítóknak június 8-ig kell összeállítaniuk a díjtarifáikat, és a járművek tulajdonosainak július 16-tól kell rendelkezniük érvényes kötelező biztosítással. A gépjármű nettó tömege és tervezési sebessége határozza meg, hogy szükséges-e biztosítást kötni. Az Insura szerint azokra az elektromos rollerekre kell biztosítást kötni, amelyek tervezési sebessége meghaladja a 25 km/h-t, vagy tömege nagyobb, mint 25 kg.

Ki fogja megkötni a biztosítást?

Az Újváry és Társai Ügyvédi Társulás szakértői szerint az elektromos rollerek társadalomra jelentett veszélyessége csekélyebb, így enyhébb büntetés járhat értük. A bérelhető rollerek esetében kérdés, hogy ki köti meg a biztosítást, mivel a használó is üzemben tartónak minősülhet.

Európai e-roller körkép

Az Insura szerint Európában eltérő a szabályozás: egyes országokban szinte teljesen betiltották az e-rollerek használatát, míg másokban korhatárt és bukósisak viselését írják elő. Ausztriában, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában különböző korhatárok és feltételek mellett engedélyezik az elektromos rollerek használatát, Horvátországban pedig mindenki számára kötelező a bukósisak viselése.