Borrell: erősebb Palesztin Nemzeti Hatóságra van szükség

Kollektív erőfeszítésekre van szükség az izraeli-palesztin békefolyamat újraindításához, amelyhez egy erősebb Palesztin Nemzeti Hatóságra van szükség, ami egyben izraeli érdek is - jelentette ki Josep Borrell, EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap Brüsszelben.

A főképviselő Mohamed Musztafa palesztin miniszterelnökkel és Espen Barth Eide norvég külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatót a Palesztinát támogató nemzetközi partnerek miniszteri szintű találkozójának keretében. Borrell hangsúlyozta, hogy "szavakkal kifejezhetetlen" ami Gázában történik, és a megszállt Ciszjordánia is a "szakadék szélén táncol". Kiemelte, hogy Izrael a Nemzetközi Bíróság határozata ellenére sem állította le a katonai műveleteket Rafahban, és nem nyitotta meg a határátkelőket a humanitárius segélyek előtt.

Borrell felhívta a figyelmet arra, hogy Ciszjordániában a szélsőséges izraeli telepesek diszkriminatív és büntető támadásaikkal egyre inkább a Gázába tartó humanitárius segélyeket veszik célba. "A telepeseknek fegyvereik vannak, kérdés az, hogy ki fegyverezi fel őket, és ki nem akadályozza meg a támadásokat" - tette hozzá.

A palesztin hatóság jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza a gázai humanitárius helyzet súlyosbodását, de számos kihívással kell szembenéznie, mint például a társadalmi-gazdasági válság, a Ciszjordániában elrendelt lezárások és egyéb büntetőintézkedések. Borrell kiemelte, hogy az EU a palesztin nép legnagyobb nemzetközi segélyezője, de hangsúlyozta, hogy többet kell tenni a stabilitás biztosításához a tágabb térségben.

A főképviselő felszólította a nemzetközi donorokat, hogy támogassák a palesztin hatóság törekvéseit a szükséges reformok végrehajtása, a demokratikus megújulás és a jogállamiság megerősítésének irányába.

Mohamed Musztafa palesztin miniszterelnök köszönetet mondott Norvégiának, Spanyolországnak és Írországnak, hogy a múlt héten "fontos és bátor döntést" hoztak a palesztin állam elismeréséről. Kifejtette, hogy a vasárnapi találkozó fontos lehetőséget nyújt egy független, szuverén, életképes palesztin állam felépítésének előmozdítására.

A palesztin miniszterelnök hangsúlyozta kormánya prioritásait: a gázai nép támogatása, a tűzszünet gyors elérése, és a gázai infrastruktúra újjáépítése. Felhívta a figyelmet arra, hogy a palesztin hatóság pénzügyeire fokozott nyomás nehezedik, mivel az izraeli kormány visszatartja a palesztin népnek járó jelentős forrásokat. "Nem akarjuk, hogy bárki, beleértve Izraelt is, aláássa erőfeszítéseinket" - mondta, és felkérte a nemzetközi partnereket, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre a pénzügyi források átengedése érdekében.

Espen Barth Eide norvég külügyminiszter kiemelte, hogy hosszú távon nincs alternatívája a kétállami megoldásnak, és ezzel kapcsolatban szinte minden ENSZ-tagállam egyetért. Hangsúlyozta, hogy meg kell erősíteni a palesztin hatóságot, hogy képes legyen a szükséges reformok végrehajtására és a Gázába való jövőbeli visszatérés megtervezésére. Eide szerint mindenki azt akarja, hogy az egységes Palesztinát egy egységes kormány irányítsa, és felhívta a nemzetközi adományozókat, hogy növeljék a palesztin hatóság politikai és pénzügyi támogatását.