Izrael és a Hamász tűzszüneti tárgyalásainak újraindítása várható

Egy héten belül újra kezdetét vehetik az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti tárgyalások, amelyek új reményt adhatnak a gázai konfliktus lezárására, miközben Izrael továbbra is folytatja katonai műveleteit.

A The New York Times információi szerint a tárgyalások újraindításának céljával a hétvégén Párizsban előzetes megbeszéléseket folytattak David Barnea, a Moszad igazgatója, William J. Burns, a CIA igazgatója és Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sejk, a katari miniszterelnök, aki fontos közvetítő szerepet tölt be Izrael és a Hamász között. A tárgyalások részleteiről tájékoztatott tisztviselők névtelenséget kértek az ügy érzékenysége miatt.

Katar, az Egyesült Államok és Egyiptom már hónapok óta törekszik arra, hogy rábírja a feleket a fegyverszünet és a fogolycsere elfogadására, amelyek hozzájárulhatnak a hét hónapja tartó konfliktus befejezéséhez.

A korábbi tárgyalások azonban többször is megszakadtak, részben azért, mert a Hamász egy olyan állandó tűzszünetet szeretne, amely lehetővé teszi számára Gáza irányításának megtartását, míg Izrael a tűzszünetet követően szeretné folytatni a harcot a Hamász hatalomból való eltávolítása érdekében. A tárgyalások egy másik fő vitapontja a háromfázisú megállapodás különböző szakaszai közötti átmenet megteremtése volt.

A tárgyalások során az egyiptomi és katari tisztviselők közvetlenül a Hamász képviselőivel tárgyaltak, akik nem találkoznak személyesen az izraeli vagy amerikai delegációkkal. Az utolsó tárgyalási fordulót Kairóban tartották, Egyiptom vezetésével, de katari tisztviselők is részt vettek benne.