Minden idők legnagyobb békemenetéről beszél Lomnici

Már egy héttel a rendezvény előtt ifj. Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szóvivője a világ legnagyobb békemenetének megrendezését ígéri.

A közrádió Vasárnapi újság című műsorában Lomnici Zoltán arról beszélt, hogy a következő szombati békemenet minden korábbinál nagyobb lesz, és ezzel magasra tették a saját mércéjüket, hiszen korábban már egymillió résztvevőt is regisztráltak. A szóvivő szerint a fővárosból, vidékről és a külhoni magyarság részéről érkező visszajelzések alapján hatalmas erő árad a megmozdulásból, és az emberek elsősorban a magyar miniszterelnökben bíznak, hogy Magyarországot kívül tudja tartani a háborúból.

Lomnici Zoltán a kormánypártok szimpatizánsainak esetleges nagy demonstrációjáról szóló kérdésre úgy reagált, hogy nem nevezné kampánykörútnak egy "kisebbségi komplexusból táplálkozó és a bosszú által éltetett politikai méregtelenítő kúrát". Magyar Péter "háborúpártiságát" pedig azzal támasztotta alá, hogy egy lengyel lapnak nyilatkozva az oroszoknak ki kell vonulniuk a Krímből.

A CÖF-CÖKA szóvivője szerint az európai politikusok egyre magasabbra teszik a lécet a háborús pszichózis jegyében, és egy polgárháborús hangulat felé történő elmozdulás tapasztalható, amelynek egy bizonyos politikuspalánta zászlóvivője. Lomnici hozzátette, hogy ennek a pszichózisnak, gyűlöletkampánynak és polgárháborús hangulatnak a szlovák miniszterelnök is áldozatul esett Szlovákiában.

A békemenetre mindenkit várnak, függetlenül a pártpolitikai hovatartozástól vagy ideológiai kötöttségektől, mivel ez alapvetően pártpolitikán túlmutató kérdés. Lomnici szerint nem túlzás azt állítani, hogy a békemenet a világ legnagyobb ilyen megmozdulása lesz ebben az időszakban.

A szóvivő az Európai Unió helyzetét illetően elkeserítőnek találja, hogy másutt vagy nem engedélyeznek hasonló megmozdulásokat, vagy nincs meg az igény a tömeg részéről, hogy a politikusokat békepárti álláspont elfogadására kényszerítsék. Lomnici végül kifejtette, hogy június 1-jén olyan tömegre számít, amelynek hangja elhallatszik Brüsszelig, és a számháborúnak már nem lesz értelme.