Gyors megoldások a nátha ellen

A nátha gyors leküzdésére szakértők szerint több hatékony módszer is létezik, mint például a meleg fürdő, a friss levegőn való sétálás, a fűszeres ételek fogyasztása és a forró italok.

Dr. Simon Clarke, a Readingi Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője szerint a meleg fürdő vagy zuhany segíthet a megfázás tüneteinek csökkentésében. A meleg víz nemcsak felmelegít, hanem a gőze kitisztítja a bedugult orrmelléküregeket is, mivel hígítja a nyálkát, így könnyebben távozik. Emellett a forró víz fokozza a véráramlást, ami ellazítja az izmokat és enyhíti a fájdalmakat. Thorrun Govind gyógyszerész azt javasolja, hogy a gőz belégzése érdekében töltsünk meg egy tálat forró vízzel, és lélegezzük be a gőzt.

A szakértők azt is állítják, hogy egy kis sétára kimerészkedni a friss levegőn segíthet a megfázás tüneteinek enyhítésében. A Mayo Clinic szerint a testmozgás átmenetileg megnyitja az orrjáratokat és enyhíti az orrdugulást, valamint hosszú távon erősíti az immunrendszert, de fontos, hogy olyan helyen sétáljunk, ahol nem érintkezünk más emberekkel.

Dr. Clarke szerint a fűszeres ételek, mint például a curry, irritálják a légutakat, megnyitva azokat, így könnyebbé téve a légzést. A Cardiffi Egyetem Közös Megfázás Központja szerint a fűszeres étel elősegíti a nyálelválasztást, csökkentve ezzel a köhögés és a torokfájás tüneteit, továbbá a curry vírusirtó vitaminokban gazdag.

Végül, a forró italok fogyasztása is enyhülést hozhat a megfázásos tünetekre. Ron Eccles professzor és csapata a Cardiffi Egyetem Megfázási Központjában végzett kutatások alapján arra jutottak, hogy a forró ital azonnali enyhülést nyújt az orrfolyás, köhögés, tüsszögés, torokfájás, hidegrázás és fáradtság ellen. A forró ital gőze, hasonlóan a forró zuhanyhoz és a levegő nedvességéhez, felpuhítja és lebontja a nyálkát, megkönnyítve ezzel a légzést.