Lepkék a kertben: Így csalogathatjuk őket

A lepkék nemcsak hogy feldobják a kert látványát, de a növények beporzásában is fontos szerepet játszanak. A színes, nektárban gazdag növények vonzzák őket, és bizonyos fajok a tojásrakáshoz is megfelelő leveleket keresnek.

Semmi sem varázsolja annyira mesebelivé a kertet, mint a színes lepkék. A rosszkedvű napokon is felvidíthatnak, ha figyeljük, ahogy virágról virágra szállnak. Azonban nem minden növény vonzó számukra, ezért olyanokat kell választanunk, amelyek a piros, narancssárga, lila, sárga és rózsaszín virágok közül kerülnek ki. Ezek a színek és a nektárban gazdag táplálékforrások különösen kedveltek a lepkék körében.

A füzéres díszcsorba az amerikai prérik őshonos növénye, mely hazánkban is meghonosodott. Télálló, így könnyen nevelhető a kertünkben. Lila virágai felülről lefelé nyílnak, és vonzzák a méheket és pillangókat. A napos helyeket kedveli, és csoportos ültetése különösen látványos.

Az aranyvessző a XVI. században gyógynövényként volt ismert, mivel segített a sebek gyógyulásában. A Kárpát-medencében elterjedt, sárga virágai és illata vonzza a lepkéket. Közepesen nedves, jó vízáteresztő képességű talajon érzi jól magát, de a tűző napot kerülni kell, egy kis árnyékot igényel.

A gumós selyemkóró narancssárga virágai naplementeszerű színt adnak a kertnek. Áprilistól szeptemberig virágzik, szárazságtűrő, így sziklakertbe is ültethető. Homokos vagy kavicsos talajon fejlődik a legjobban.

A vasfű a Kárpát-medencében őshonos, és gyógyhatásai is ismertek, például megfázás esetén. Nyár végétől őszig virágzik, jól tűri a tűző napot, és heti egyszeri locsolást igényel. A növényt és az abból táplálkozó lepkéket és hernyókat is kedvelik.

Magyarország Európában a lepkefajok tekintetében az egyik leggazdagabb ország, közel 200 féle lepke él itt. A pillangók, amelyek a lepkék közül a legnagyobbak és leglátványosabbak, közül csak négy faj honos: a kis apollólepke, a farkasalmalepke, a fecskefarkú lepke és a kardoslepke. Ezek a fajok védettek.