Harkány polgármestere ingyensörrel kampányolhat

Harkány polgármestere, Baksai Endre Tamás, aki a júniusi választáson ismét indul, állítása szerint nem osztogatott ingyensört, de a kérdésfelvetés hatására fontolóra vette, hogy beveti a választási kampányban.

Egy harkányi olvasónk által küldött és egy helyi Facebook-csoportban is fellelhető fotókon Baksai arcképével ellátott, választásra buzdító sörösdobozok láthatók. A polgármester szerint a sört eredetileg a felesége készíttette egy majálisi bulira, és csak néhány darab van belőle. Azonban a Telextől és más médiumoktól érkező érdeklődés hatására Baksai úgy döntött, hogy hétfőn "egy teherautónyit" rendel a promóciós eszközként funkcionáló sörből. A polgármester hangsúlyozta, hogy mindenki saját maga finanszírozza a kampányát, így az ingyensör költségeit is.

Baksai korábban többek között azzal került az országos hírekbe, hogy 2021-ben a fia kapta meg az év tanulója díjat az általa vezetett képviselő-testülettől, valamint azzal, hogy a gyógyfürdő felügyelőbizottságának elnöki posztját vállalva megháromszorozta a fizetését, ami törvényileg tiltott volt. A jogtalanul felvett összeget végül tavaly ősszel visszafizette.

A polgármester kampányeszközként való alkoholfelhasználása kérdéseket vet fel egy olyan országban, ahol a lakosság jelentős része alkoholproblémákkal küzd. Baksai azonban úgy tűnik, hogy a kampányban való alkoholosztás lehetőségét komolyan mérlegeli. Az alkohol történelmi szerepét tekintve érdekes megjegyezni, hogy az ókori Egyiptomban a sörfőzés olyan fontos tevékenységnek számított, hogy a piramisépítő munkások közül többen is hiányoztak a munkából, hogy sörrel lássák el magukat és közösségüket. A British Múzeum tulajdonában lévő kőtáblán feljegyzett indokok szerint a sör akkoriban alaptápláléknak számított, és a sörfőzés elfogadott indok volt a munkából való távolmaradásra. Ez a történelmi példa rávilágít arra, hogy az alkoholnak mindig is jelentős szerepe volt a társadalmakban, legyen szó akár munkáról, vallási ünnepekről vagy politikai kampányokról.

A harkányi polgármester kreatív kampányfogását a Kutyapárt "ingyensör-szlogenje" ihlette meg, és úgy tűnik, hogy a saját arcképével ellátott sörösdobozokkal valóban emlékeztetni kívánja a választókat, hogy június 9-én kire is kell szavazniuk. A helyi Facebook-csoportban megjelent fotókon látható sört állítólag a polgármester május 23-i lakossági fórumán osztogatták. Baksai Endre Tamás a Telex kérdésére elmondta, hogy a sörösdobozokat nem ő, hanem a felesége készíttette, és csak néhány darab van belőle, de a jövőben fontolóra veszi, hogy nagyobb mennyiséget rendeljen belőlük mint kampányeszköz. "Ez egy promóciós eszköz, tesztelgetünk mindent, ugyanúgy, mint egy Youtube-videóval, ha érdekli az embereket, akkor rá kell erősíteni. Ezek szerint érdekli, hogyha a Telextől hívnak, úgyhogy akkor hétfőn rendelek egy teherautónyit" – fogalmazott a polgármester.