Gyermeknap a fővárosban: élmény és támogatás

A gyermeknap alkalmából a budapesti élménynapot szervező Ökumenikus Segélyszervezet egy osztálynyi, nehéz körülmények között élő gyermek számára nyújtott felejthetetlen napot, akik közül sokan először jártak a fővárosban. Gáncs Kristóf, a szervezet kommunikációs vezetője kiemelte, hogy a gyermekkorhoz hozzátartoznak az élmények, de a valódi segítséget a hosszú távú támogatás jelenti, amit a Kapaszkodó program keretében nyújtanak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet országszerte több mint 3000 gyermekkel foglalkozik, és 300 legszegényebb település közül egy tucatban működtet jelenlétpontokat. Gáncs Kristóf az Indexnek elmondta, hogy a gyermeknap alkalmából északkelet-magyarországi falvakból érkeztek a gyerekek Budapestre, akik többségében még Miskolcnál sem jártak messzebb. A Várkert Bazárban kezdődő program során Katus Attila világbajnok sportaerobikozó is mozgatta meg őket, majd kreatív foglalkozások és a Budai Vár látogatása következett. Halász Ferenc, a felsődobszai jelenlétpont kísérője szerint a gyerekek izgatottan mutatták egymásnak Budapest látványosságait.

Kapaszkodók a célok eléréséhez

A Kapaszkodó program keretében a segélyszervezet hosszú távú támogatást nyújt a nehéz körülmények között élő gyerekeknek. Gáncs Kristóf hangsúlyozta, hogy a program célja, hogy segítséget nyújtsanak a gyerekeknek céljaik eléréséhez, legyen szó meleg ételről, biztonságos otthonról vagy tanulmányi lemaradás pótlásáról. A június végéig tartó adománygyűjtés a nyári táboroztatásukat és fejlesztő programjaikat is finanszírozza, hogy a vakáció ne az elkallódás, hanem a felzárkózás ideje legyen.

Máról holnapra élnek

Halász Ferenc beszámolt arról, hogy a budapesti utazásra azok a gyerekek kaptak meghívást, akik rendszeresen részt vesznek a jelenlétpontok foglalkozásain. A falvakban élő sok gyermek mélyszegénységben él, és nyáron gyakran csak heti 1-2 alkalommal jutnak meleg ételhez. A jelenlétpontokon a vakáció alatt is biztosítják a rendszeres étkezést és fejlesztő programokat kínálnak. Halász Ferenc kiemelte, hogy a digitális oktatás és a szabadidős tevékenységek motiválják a gyerekeket a továbbtanulásra, és hogy a tanulás értékét próbálják megerősíteni a gyerekekben.

A család első közös gyermeknapja

Takács Katalin, az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombói Szociális Fejlesztő Központjának vezetője Erika történetét osztotta meg, aki három gyermekével él az átmeneti otthonban. Erika története rámutat arra, hogy könnyű anyagi csapdába esni, de a segélyszervezet segítségével újra együtt élhet a gyerekeivel és munkát is kapott az intézményben. Takács Katalin elmondása szerint Erika első olyan gyermeknapját tölti, amit mindhárom gyermekével együtt ünnepelhet, és a segélyszervezet különleges programokkal készül erre az alkalomra.