A Glass Lewis ellenzi Elon Musk fizetési csomagját

A befolyásos tanácsadó cég, a Glass Lewis arra ösztönzi a Tesla részvényeseit, hogy utasítsák el Elon Musk 56 milliárd dolláros fizetési csomagját, amely rekordösszegű juttatást jelentene a vezérigazgató számára.

A Glass Lewis szerint a fizetési csomag mérete indokolatlanul nagy, és a lehívás hígító hatása, valamint a tulajdonosi koncentráció kérdése is aggodalomra ad okot. Emellett felhívják a figyelmet Musk időigényes projektjeire, beleértve a Twittert, amelyet jelenleg X néven ismert vállalat felvásárlásaként említenek. A tanácsadó cég aggályait fejezte ki a Texasba történő áthelyezés kockázataival kapcsolatban is, amely szerintük bizonytalan helyzetet teremthet a részvényesek számára.

A Tesla igazgatótanácsa javasolta ezt a juttatási csomagot, amelyet korábban már kritizáltak a kapcsolatai miatt Muskkal. A fizetési csomag nem tartalmaz alapfizetést vagy készpénzes bónuszt, hanem a Tesla piaci értékének növekedéséhez köti Musk kompenzációját. A vállalat piaci kapitalizációja jelenleg 571,6 milliárd dollár.

2023 januárjában Kathaleen McCormick bíró érvénytelenítette az eredeti juttatási csomagot, amit követően Musk arra kérte a Teslát, hogy változtassa meg alapító államát Delaware-ről Texasra.

A Tesla igazgatótanácsának elnöke, Robyn Denholm egy interjúban kiemelte Musk érdemeit, megjegyezve, hogy megérdemli ezt a bércsomagot, mivel segített elérni a vállalat bevételi és részvényár-célkitűzéseit.

Végül a Glass Lewis azt is javasolta, hogy a részvényesek ne szavazzanak Kimbal Musk újraválasztására az igazgatótanácson belül, míg James Murdoch, a 21st Century Fox korábbi vezérigazgatójának újraválasztását támogatták.