A diákmunka jellemfejlesztő hatása

Gáspár Zsolti szerint a nyári diákmunka jelentősen hozzájárulhat a kamaszok jellemfejlődéséhez, feltéve, hogy ez nem megy a tanulás rovására.

A nyári szünetben felmerül a kérdés, hogy a fiataloknak érdemes-e dolgozniuk, vagy inkább élvezzék a gyermekkorukat, ha anyagi helyzetük ezt lehetővé teszi. Gáspár Zsolti, aki maga is két gyermek édesapja, úgy véli, hogy a diákmunka pozitív hatással van a fiatalokra. Sőt, azt javasolja, hogy törvényileg is előírják a kamaszok számára, hogy minden nyáron dolgozzanak egy bizonyos ideig, mivel ezáltal fejlődik a jelleme.

A munka típusát illetően Gáspár Zsolti azt hangsúlyozza, hogy a fiataloknak olyan tevékenységet kellene választaniuk, ami érdekli őket, legyen az kőművesség, mezőgazdaság vagy akár irodai munka. Fontosnak tartja, hogy a fiatalok megtapasztalják a munka szépségét, és ezáltal távol maradjanak a cigaretta, drog, alkohol és egyéb veszélyes szerek fogyasztásától.

Gáspár Zsolti kifejti, hogy a diákmunka kizárólag a nyári szünetre korlátozódjon, mivel az iskolai időszakban a tanulásnak kell elsőbbséget élveznie. Úgy véli, hogy ha a tanulás mellett munkát is végeznek a gyerekek, az az iskolai teljesítményük rovására mehet.

Végezetül, a nyári munkavállalás időtartamával kapcsolatban Gáspár Zsolti azt javasolja, hogy a gyerekek ne dolgozzák végig a teljes nyarat, hanem csak egy részét, hogy maradjon idejük a pihenésre, a barátaikkal és családjukkal való együttlétre. Szerinte minden gyermeknek és felnőttnek lehetőséget kellene biztosítani a családi nyaralásra, ahol minőségi időt tölthetnek együtt.