MOZ.GO: Magyar filmklasszikusok és újdonságok a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Az idei Magyar Mozgókép Fesztivál, melyet mostantól MOZ.GO néven ismerhet a közönség, izgalmas programokkal várja a filmrajongókat Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban június 12. és 15. között.

A fesztivál kínálatában a legfrissebb magyar filmek mellett olyan ritkán látható klasszikusok is helyet kapnak, amelyek különleges élményt ígérnek a nézőknek. Június 13-án délelőtt a veszprémi Expresszóban Palásthy György Égigérő fű című filmjét tekinthetik meg az érdeklődők, melyben Rajz János alakítja a nyugdíjba készülő parkőrt.

Aznap este a Foton Audiovizuális Centrum udvarán Sugár Pál és Lázár Lajos Rabmadár című, erotikus jelenetek miatt korábban betiltott filmjét vetítik, élő zenei kísérettel. A bűnügyi melodráma főhőse egy női rab, aki egy éjszakára szabadulhat a börtönből. A filmben Szabó Lőrinc is megjelenik egy rövid jelenet erejéig.

A fesztivál egyik premierje Ők tudják, mi a szerelem című játékfilm lesz Rátóti Zoltán és Tősér Ádám rendezésében, Udvaros Dorottyával és Blaskó Péterrel a főszerepben. Emellett bemutatásra kerül Hubay Miklós azonos című művének 1963-as feldolgozása is, melyet Ádám Ottó rendezett, a főszerepekben Schütz Ila, Haumann Péter, Tolnay Klári és Sinkovits Imre látható.

A fesztivál zárónapján, június 15-én a veszprémi Expresszóban Andre de Tóth, azaz Tóth Endre Semmelweis című filmjét vetítik, melyben Uray Tivadar játssza a főszerepet.

Az idei életműdíjasok munkásságát is megünnepli a fesztivál: Elek Judit Sziget a szárazföldön című filmjének restaurált változatát, Gulyás Buda által fényképezett Csak szex és más semmi című alkotást, valamint a 20 éves Kontroll című filmet is műsorra tűzik. Az Angi Vera című film zeneszerzője, Selmeczi György alkotása is terítékre kerül, és a nemrég elhunyt Eötvös Péter zeneszerző, valamint Piros Ildikó életműdíjasok előtt tisztelegve vetítik a Macskajáték felújított változatát.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, a Magyar Filmakadémia védnökségével megrendezett fesztiválon a látogatók mintegy 100 magyar filmet tekinthetnek meg 12 különböző helyszínen.