Erős terrorveszély várható a labdarúgó Európa-bajnokságon

Marco Buschmann német igazságügyi miniszter szerint a közelgő labdarúgó Európa-bajnokságon erős terrorveszély lesz, de a határellenőrzés hatékony eszköz lehet az esemény biztonságosabbá tételére.

A június 14. és július 14. között megrendezésre kerülő Európa-bajnokság során a biztonság kiemelt kérdés lesz, különösen a közelmúlt terrorcselekményei fényében. A versenynek több német város, köztük Berlin, München, Lipcse, Frankfurt, Dortmund, Gelsenkirchen, Stuttgart, Hamburg, Düsseldorf és Köln ad otthont. Buschmann kiemelte, hogy a nagy nemzetközi sporteseményeken mindig fokozott a terrorizmus veszélye, és bár a teljes biztonság sosem garantálható, az illetékes hatóságok mindent megtesznek a résztvevők és nézők védelme érdekében.

A miniszter szerint az Oroszország és Ukrajna közötti háború, valamint a közel-keleti konfliktusok tovább súlyosbíthatják a helyzetet, és nem zárhatók ki a szabotázscselekmények sem. A német hatóságok külön felkészültek az Ukrajna részvételével kapcsolatos esetleges terrorakciókra.

Buschmann hangsúlyozta, hogy a határellenőrzés kiemelten fontos lehet egy ilyen nagyszabású esemény biztonságos lebonyolításában. A miniszter elmondása szerint a határellenőrzést már megerősítették, és ez pozitív hatással van, különösen a csempészet elleni védekezésben. A cél, hogy megnehezítsék azoknak a dolgát, akik fegyvert vagy robbanóanyagot próbálnak illegálisan az országba csempészni.