Richard Sherman, a Disney legendás zeneszerzője 95 éves korában elhunyt

Mély fájdalommal tölt el mindenkit a hír, hogy Richard M. Sherman, a Disney legendás zeneszerzője, életének 95. évében, röviddel 96. születésnapja előtt, május 25-én elhunyt. Sherman nevéhez fűződik számos felejthetetlen filmzene, többek között a Mary Poppins, A dzsungel könyve, Macskarisztokraták és a Csodakocsi dallamai is.

Richard Sherman halálhírét a Disney jelentette be, mély megrendüléssel emlékezve a zeneszerzőre és köszönetet mondva az általa teremtett hihetetlen zenei örökségért. Sherman "korral járó betegség következtében" hunyt el a Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Centerben.

A Sherman testvérek, Richard és Robert, a filmzenei világ egyik legismertebb szerzőpárosaként vonultak be a történelembe. Karrierjük csúcspontja 1964-ben volt, amikor két Oscar-díjat is elnyertek: a legjobb eredeti filmzene díját a Mary Poppins zenéjéért, valamint a legjobb eredeti dal díját a filmben elhangzó Chim Chim Cher-ee című dalért. Richard Sherman pályafutása során további hét alkalommal kapott Oscar-jelölést, ötször volt Golden Globe-jelölt és kilencszer Grammy-jelölt, melyből hármat meg is nyert.

A zeneszerző 65 éves pályafutása során három Grammy-díjat nyert, 24 arany- és platinalemeze volt, és több mint 150 dalt írt a Disney számára testvérével együtt. A testvérek legismertebb filmzenéi közé tartozik a Dzsungel könyve című rajzfilm Bízz bennem című dala, valamint a Csodakocsi című vígjáték Igazán Ropogós című filmzenéje.

A Sherman testvéreket 2005-ben beiktatták a zeneszerzők Hall of Fame-jébe, 2008-ban pedig megkapták az amerikai Nemzeti Művészeti Érdemérmet. Richard Sherman emlékét felesége és a számtalan klasszikus Disney-dal őrzi, melyek generációkon át szórakoztatják és örömmel töltik meg a nagyérdeműt. Nyitóképünkön Richard Sherman és felesége látható a Mary Poppins előzménytörténetének, a Banks úr megmentése című film díszbemutatóján. A Mary Poppinshoz írt "Supercalifragilisticexpialidocious" című dal sikere túlmutatott a filmen, amiben szerepelt: 1965-ben a Billboard Hot 100 listájára is felkúszott.