Egy séf útja a világhír felé, Hatay földrengésének és tragikus buszbalesetek árnyékában

A török konyha igazi gazdagságát az otthonokban kell keresni, nem az éttermekben - vallja Ebru Baybara Demir, aki a családi konyhából indult el, hogy fejlessze hazája gasztronómiai kultúráját. A séffel Budapesten beszélgettünk.

Ebru Baybara Demir, aki a török-szír határ közelében fekvő Mardinból származik, nem csupán gasztroszociális vállalkozóként, hanem a társadalmi változások előmozdítójaként is tevékenykedik. Demir 2023-ban elnyerte a Baszk Kulináris Világdíjat, amelyet a gasztronómia területén végzett társadalmi munkásságáért kapott. A díjat gyakran hasonlítják a Nobel-békedíjhoz, hiszen olyan séfeknek ítélik oda, akik nem csak a konyhában, hanem társadalmi programokban is kiemelkedőt alkottak.

Demir pályafutása során kiemelten foglalkozott a nők társadalmi helyzetének javításával. Isztambulban idegenvezetőnek tanult, de az egyetem elvégzése után visszatért Mardinba, ahol kezdetben a turizmus fejlesztésére helyezte a hangsúlyt. Egy német turistacsoportnak saját otthonában főzött, ami annyira sikeres volt, hogy később 21 állástalan nőt is bevont a turisták otthoni vendéglátásába. Két évvel később Demir vezetésével egy elhagyatott 19. századi palotában nyitották meg a Cercis Murat Konagi éttermet, amely a régió gasztronómiai hagyományait modern technikával ötvözi.

A 2023-as földrengés után Demir azonnal felállította konyháját, ahol kezdetben 25 ezer adag ételt készítettek, majd a kapacitást százezresre bővítették. A konyha ma is működik, több millió adag ételt szolgáltak fel eddig.

Demir projektjei, amelyeket „a termőföldtől az asztalig” néven indított, a mezopotámiai nők életének megváltoztatását célozzák. A projektek keretében a menekült és helyi nőknek tanítja a hagyományos mezőgazdasági és konyhai technikákat, mint például a ciroktermesztést vagy a szappankészítést.

A Baszk Kulináris Világdíjjal járó 100 ezer eurós pénzjutalmat Demir a hatay-i segélykonyha fejlesztésére fordítja. Tervei között szerepel egy zero-waste étterem és egy főzőiskola létrehozása, amely mintaként szolgálhat Törökországban és világszerte egyaránt.

Demir szerint Hatayban találkoznak a közel-keleti kultúrák, és egy gazdag fűszervilágú, mezőgazdaságilag dúskáló mozaikot alkotnak. A séf célja, hogy bemutassa a világnak az otthoni ételek gazdagságát, hiszen Törökországban az éttermi étkezés nem a gazdagság, hanem a mindennapok része.

A törökországi tragédiák sorozata azonban nem ért véget a földrengéssel. Egy súlyos buszbaleset is megrázta az országot, amikor egy Diyarbakirból Isztambul felé tartó távolsági busz Tarsus körzetében ütközött össze egy szállító teherautóval és két másik járművel. A balesetben tíz ember vesztette életét, és további 39 személy megsérült. A kormány vizsgálatot rendelt el az eset kapcsán.