Donald Trump történelmi tárgyalása: közel az ítélethirdetés

Donald Trump volt amerikai elnök büntetőperében a védelem befejezte a bizonyítékok bemutatását, és a záróbeszédekre a következő héten kerül sor, ami azt jelenti, hogy az ítéletet hamarosan meghozhatják.

Donald Trump ellen négy büntetőeljárás van folyamatban 88 vádpontban, és az első tárgyalás április 15-én kezdődött New Yorkban. A vádak között üzleti iratok hamisítása, kampányfinanszírozási szabályok megsértése, választás befolyásolása és adócsalás szerepel. Trump ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül állítólag 130 ezer dollárt fizetett Stormy Danielsnek, hogy 2006-os viszonyukat titokban tartsa, és további 150 ezer dollárt egy másik nőnek, Karen McDougalnak. Daniels és Cohen a vád koronatanúi voltak a per során.

A tárgyalás kezdetén az esküdtek kiválasztása nehézségekbe ütközött, mivel a jelöltek fele előre elfogultnak bizonyult. Trump kritizálta a helyzetet, mondván, hogy Manhattanben, ahol a lakosság többsége demokrata, lehetetlen elfogulatlan ítéletet várni. Az esküdtszék összeállításakor a politikai preferenciák helyett a közösségi média- és hírfogyasztási szokásokat vizsgálták.

Az ügyészek és a védelem a tárgyalás során eltérő képet festettek Trump tevékenységéről. Az ügyészség szerint Trump bűnügyi hálózatot vezényelt a 2016-os elnökválasztás manipulálására, míg a védelem szerint Trumpnak nem volt tudomása Cohen ténykedéséről, és a vádakat tagadta.

Az ügyészek első tanúként David Peckert hallgatták meg, a National Enquirer kiadójának korábbi vezérigazgatóját, aki elismerte, hogy a Trump-kampány érdekében pozitív cikkeket gyártottak Trumpról és negatív hangvételűeket riválisairól. Hope Hicks, Trump kampányának sajtófőnöke és fehér házi kommunikációs igazgatója is tanúskodott, beszámolva arról, hogy Trump maga alkotta meg kommunikációs stratégiáit.

Stormy Daniels részletesen beszámolt a 2006-os találkozójáról Trumpal, amit az exelnök tagad. Michael Cohen, Trump volt ügyvédje, aki három év börtönbüntetést kapott adócsalásért és kampányfinanszírozási szabályok megsértéséért, beszámolt a Peckerrel való együttműködésről és a kifizetések menetéről.

A per május 28-án folytatódik a záróbeszédekkel, és az esküdtszék döntése előtt a bírói instrukciók kiadásával. A jogi szakemberek megoszlanak abban, hogy mekkora az esély Trump elítélésére, és a vád jogi megalapozottságát egyesek megkérdőjelezik. Ha az esküdtszék nem hoz egyhangú döntést, új eljárás indulhat.

Az amerikai közvélemény megosztott Trump bűnösségét illetően, és a tárgyalás nem keltett nagy visszhangot. Egyes kutatások szerint minden negyedik republikánus elpártolhat Trumptól egy bűnös ítélet esetén, de a polarizált amerikai közéletben ez főként csak a mérsékelt republikánus vagy független szavazókra lehet hatással.

Közben Donald Trump a Libertárius Nemzeti Konvención is megjelent, ahol beszédet tartott, de a gyűlés résztvevői hangosan nemtetszésüknek adtak hangot. Trump arra kérte a libertáriusokat, hogy egyesüljenek vele partnerségben, de a küldöttek lehurrogták és sértéseket kiabáltak felé. A Libertárius párt jellemzően 3 százalékot szokott szerezni országos választásokon, és kiélezett küzdelemben az elnökjelölteknek az ő szavazataikra is szükségük lehet. Trump azonban megígérte, elnökké választása esetén libertárius politikust is bevenne a kormányába. A gyenge kormányzatot és az egyéni szabadságjogokat előtérbe helyező libertáriusok szkeptikusak a volt elnökkel szemben, és a gyűlésre való meghívása megosztotta a pártot. Trump viccelődött a helyzeten, mondván, hogy ha korábban nem volt libertárius, akkor most már biztosan az.

A közvélemény-kutatások már hónapok óta azt mutatják, hogy a választók többsége nem akar 2020-ban visszavágót Trump és Joe Biden között. Ez növelheti egy olyan alternatíva támogatottságát, mint egy saját libertárius jelölt vagy az ifjabb Robert F. Kennedy, aki pénteken tartotta saját beszédét a libertáriusoknál és aki miatt Biden és Trump szövetségesei aggódnak, hogy ő lehet a választás kerékkötője.