Csütörtökön döntenek az HSV Hamburg sorsáról

Csütörtökön kerül sor a bírósági ítélet kihirdetésére, amely eldönti, hogy a magyar válogatott kézilabdázó, Ilic Zoran által erősített HSV Hamburg részt vehet-e a német férfi kézilabda-bajnokság következő idényében.

A HSV Hamburg, amely jelenleg a tabella kilencedik helyén áll, anyagi és adminisztratív okokból nem kapta meg a szükséges licencet a szövetségtől, ezért fordultak a bírósághoz. Az első- és másodfokú bíróságok már a szövetségnek adtak igazat, és a végleges, jogerős döntésre csütörtökön kerül sor.

Ilic Zoran, a csapat jobbátlövője az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a helyzet mindenki számára nehéz, különösen a szezon végén, amikor bizonytalan a csapat jövője. Hozzátette, hogy ha nem kapják meg a licencet, minden játékos szabadon távozhat, de ha megkapják, mindenki marad. "Szerintem az összes játékosnak van B terve. Nekem is vannak ajánlataim, de meg kell várnom, hogy mi lesz Hamburgban, mert élő szerződésem van" – mondta Ilic.

Ilic kiemelte, hogy bár reméli a licenc megszerzését, mivel a klubnál jól érzi magát és sokat fejlődött, ha mégsem kapják meg, akkor mindenkinek jó csapatot kíván a nehéz helyzetben. A Hamburgnak még két mérkőzése van hátra a szezonból, ezek után a jobbátlövő egy hét pihenőt tart, majd elkezdi az egyéni edzésprogramot. "Június 24-én kezdjük a válogatott felkészülést, addig otthon leszek Szerbiában vagy Bécsben, mert a szüleim ott élnek, illetve a barátaimmal megyünk majd Horvátországba három-négy napra, de akkor is csinálom majd az edzőink által kiadott edzésprogramot" – tette hozzá.

A hamburgi klub történetében nem ez az első alkalom, hogy problémák adódnak a licenccel. Tíz évvel ezelőtt hasonló helyzetben a fellebbezés nem járt sikerrel, de a választottbíróság végül helyt adott a klub kifogásának, és feltételekhez kötött licencet adott a következő szezonra. A feltételek a 2014. július 1-i határidőre teljesültek, így a klub folytathatta a versenyzést a legjobbak között. Azonban a pénzügyi helyzet nem javult, és 2016. január 20-án a liga licencbizottsága visszavonta a klub licencét, ami miatt a Hamburg a következő idényben nem indulhatott a két felső osztályban, és a 3. Liga északi csoportjában maradt. 2018 tavaszán sikerült a feljutás a második ligába, majd 2021-ben az élvonalba.