Ciprus: A macskák és más állatok szigete

Ciprus nemcsak a strandjairól és tengeri kincseiről híres, hanem gazdag állatvilágáról és azok legendáiról is. A szigetet a főszezonon kívül járva nem csak a tengerparti élmények, hanem a különféle állatok és történeteik is izgalmas felfedezést ígérnek.

Ciprus első látogatásakor egy macska fogadott a páfoszi reptéren, és két évvel később, a Covid-járvány után is ott találtam ugyanazon a helyen. A larnakai reptérre érkezve azonban más macskákkal kellett beérnem, hiszen a szigeten másfél millió kóbor macska él az 1,2 millió lakos mellett.

A macskák története Cipruson

A legendák szerint Szent Ilona hozott magával egy hajónyi macskát a szigetre a kígyók irtására 328-ban, míg más történetek szerint Kleopátra volt a felelős a macskák behozataláért. Francia régészek azonban egy 9500 éves macskacsontvázat találtak Limaszol közelében, ami a ciprusi macskák korábbi megjelenését és az állatok háziasításának egyik legkorábbi bizonyítékát jelenti.

A macskák tisztelete ellenére a szigeten komoly közegészségügyi problémát jelentenek, különösen az ivartalanítás és a koronavírus-variáns, amely több ezer macskát pusztított el. A macskák szinte mindenhol jelen vannak, az éttermek teraszaitól kezdve a régészeti parkokig, ahol a királysírok és a mozaikokkal díszített római villák mellett is találkozhatunk velük.

A ciprusi kutyák és kecskék

A kutyák helyzete nehezebb, egy fertőzés és a 1974-es török invázió következtében terjedt el az Echinococcosis betegség, ami miatt a kutyáktól a mai napig tartanak a szigeten.

Az Akamasz-félszigeten található Avakasz-szurdokban a borókabokrok és leanderbokrok között váratlanul felbukkanó félig elvadult kecskék is a ciprusi állatvilág részét képezik. A szurdokvölgyben tavasszal még csörgedezik a víz, és a sziklák között bámulatos látványban lehet részünk.

A tengeri teknősök és a flamingók

A Lara-öbölben és Latchi strandján ritka teknősfajok raknak fészket, amelyeket természetvédők jelölik ki és őriznek. A tengeri teknősök számára a legnagyobb veszélyt a felmelegedés jelenti, mivel a magasabb hőmérsékletű víz és homok nőstény túlsúlyhoz vezet, ami a fajok hosszú távú fennmaradását veszélyezteti.

Ciprus a madárvonulási útvonalak fontos állomása is, ahol évente több ezer rózsaszín flamingó is megpihen. A madarakat a Larnaka környéki sós tavaknál lehet megfigyelni, amelyek a szigetországban ritka mocsaras területeknek számítanak.

A ciprusiak kedvence: a szamár

A szamár a ciprusiak legtiszteltebb állata, amely hajdanán a szállítás és a földművelés fő eszköze volt. Az autók és gépek elterjedése, valamint a török invázió óta a Karpaz-félszigeten elvadult szamarak élnek, míg a déli részen szelídebb állatokkal találkozhatunk. A ciprusi szamarak védett állatok, és a helyiek számára a gazdájához hű társak.

Utazásunkat a Ciprusi Turisztikai Hivatal és a Wizz Air szervezte, és Ciprusra a légitársaság Budapest-Larnaka járatával érkeztünk.