CarynAI: A virtuális barátnő, aki túlságosan is barátságos lett

Caryn Marjorie, a 23 éves Snapchat influenszer, mesterséges intelligencia verzióját alkotta meg magáról, CarynAI-t, aki azonban a béta tesztelés során váratlanul szexuális jellegű beszélgetéseket kezdett folytatni előfizetőivel.

CarynAI-t eredetileg úgy tervezték, hogy a magányos emberek "AI girlfriendje" legyen, aki percenként 1 dollárért (körülbelül 354 forint) társaságot nyújtson. Az Insider szerint azonban a chatbot a tesztelési időszakban szexuális tartalmú beszélgetéseket kezdeményezett több felhasználóval is. Alexandra Sternlicht, a Fortune riportere CarynAI-t egy "intimitásra kész Sirihez" hasonlította, megjegyezve, hogy a chatbot recepteket és hírkommentárokat is képes megosztani, de akár "erotikus diskurzusra" is ösztönözheti a felhasználókat. CarynAI bár nem kezdeményezett találkozót, de "bátran" beszél az élvezetek felfedezéséről és érzéki szavakat suttog a felhasználóknak.

A fejlesztők több mint 2000 órát fordítottak arra, hogy CarynAI hangja, viselkedése és személyisége minél inkább hasonlítson az "igazi" Marjorie-ra. Az influenszer korábban úgy számolt, hogy a chatbot segítségével havonta akár 5 millió dollárt, azaz közel 1,8 milliárd forintot is megkereshet, ami összehasonlítható a hatos lottó várható főnyereményével, amely a következő héten 1,9 milliárd forint lesz, miután ezen a héten nem volt telitalálatos szelvény.

A fejlesztőcsapat jelenleg azon dolgozik, hogy kijavítsák a hibákat, és megakadályozzák, hogy CarynAI-t nyíltan szexuális jellegű beszélgetésekre használják. Marjorie elmondása szerint minden nyereséget visszaforgatnak az üzletbe, hogy a virtuális mása még jobb és időtállóbb legyen. Az influenszer azt is hozzátette, hogy szeretné, ha CarynAI túlélné őt, és nem csak a jelenlegi, hanem a jövő generációira is hatással lenne.