Biden: Putyin egy „brutális zsarnok”

Joe Biden amerikai elnök a West Pont Katonai Akadémia végzőseinek tartott beszédében „brutális zsarnoknak” nevezte Vlagyimir Putyint, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok „megingathatatlan” támogatást nyújt Ukrajnának.

Az elnök beszédében kifejtette, hogy az Egyesült Államok szilárdan kiáll Ukrajna mellett egy olyan emberrel szemben, akit ő maga sok éve ismer: egy brutális zsarnokkal. Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem fordíthat hátat Ukrajnának, és nem is fog. Az elnök megerősítette, hogy az USA továbbra is fegyverrel látja el Ukrajnát, és segít az ukrán katonák kiképzésében, de amerikai katonákat nem fognak az országba küldeni.

Biden a NATO-ról szólva elmondta, hogy bár Vlagyimir Putyin biztos volt abban, hogy a szövetség szétszakad, a valóságban a NATO „ma a világtörténelem legnagyobb védelmi szövetsége erősebb, mint valaha”.

A Fehér Ház hivatalos YouTube-csatornáján közzétett videóban Biden arról is beszélt, az Ukrajnának nyújtott amerikai segítség sziklaszilárd alapokon nyugszik. A vonatkozó rész 1 óra 1 perc 30 másodpercnél kezdődik, ahol az elnök megerősítette, az Egyesült Államok továbbra sem küld katonát Ukrajnába – ami érthető, hiszen az a NATO és Oroszország között robbantana ki háborút –, de továbbra is ellátja az országot a szükséges fegyverekkel és eszközökkel, hogy ki tudja vívni a szabadságát. Az ukrán Pravda szerint az elnök kíméletlen véleményt nyilvánított Vlagyimir Putyinról, és megerősítette az Egyesült Államok támogatását Ukrajna felé.