Gyerekkorunk legszebb nyara és egy síron harcoló nárciszok

Két szép novellával matinézunk Berta Ádám új kötetéből, amelyekben a gyerekkor emlékei és egy síron harcoló nárciszok története elevenedik meg.

Vitán felül az volt gyerekkorunk legszebb nyara, amikor Omar Hollywoodba költözött, forgatókönyvíró lett, Ali videoinstallációját Párizsban mutatták be, Fadi számítógépes animációkat gyártott szaúdiaknak, és én itt vagyok, hogy elmeséljem ezt a történetet.

1996-ban Fadi nagybátyjának már évek óta megvolt a kis fénymásolóboltja a Hamrától két sarokra, ahol mi gyakran segítettünk a könyvek, kéziratok másolásával, és ahol Fadi felfedezte a stencilezést.

A Matiné sorozat keretében vasárnap délelőttönként egy-egy regényből mutatunk be részleteket, remek szövegeket, történeteket, amelyeket a szerzők, címek és kiadók megjelölésével könyvesboltokban vagy könyvtárakban kereshetnek az olvasók.

Fadi lelkesedése és hűvössége egyaránt jellemezte, és mi, barátai, tudtuk, hogy ez fontos neki. Ali a legsikeresebb ábrát, egy vastag fullánkú, fekete szúnyogot ábrázoló sablont alkotta meg, amely miatt egy idő után le kellett állnunk a stencilezéssel.

Az alapítvány, amely támogatta tanulmányainkat, szigorú feltételeket szabott: megmondta, meddig maradhatunk külföldön, mikor kell hazajönnünk, és mikor utazhatunk ki újra. A diploma után hazatértem, és az Amerikai Egyetemen kezdtem tanítani.

A Matiné további részleteit az eddigi termés linkjén keresztül érhetik el az érdeklődők.

Harmincöt hónap után Juli még mindig a szeretője sírjához jár, de ezúttal egy váratlan fordulattal találkozik.

Juli vasárnap délelőttönként látogatta Vili sírját, aki harmincöt hónapja halt meg, és akivel négy évig volt szeretője. Juli és Vili kapcsolata különleges volt, és Juli tudta, hogy Vili ügyetlen volt a szakítások terén, amiért hálás is volt.

Juli tisztában volt azzal, hogy Katalin, Vili özvegye, a pokolba kívánja őt, de nem érezte magát felelősnek Vili házasságának kihűléséért. Juli egy alkalommal találkozott Katalinnal, aki fenyegetően lépett fel vele szemben, de Juli nem válaszolt, és elhagyta a helyszínt.

Egy héten, amikor Juli nem vasárnap délelőtt ment a temetőbe, hanem délután, elgondolkodott azon, mi lenne, ha összefutna Katalinnal. Végül nem találkoztak, Juli pedig elültette a friss nárciszokat a síron.

Katalin egy alkalommal, amikor a temetőbe érkezett, sírva fakadt, amikor nem találta a helyén a másik nő által hozott virágot.

Berta Ádám: Gyerekkorunk legszebb nyara című kötetét a Cser Kiadó adta ki 2024-ben.

A Matiné sorozatban korábban már bemutattunk Cserna-Szabótól és Bródy Sándortól származó novellákat, valamint Alexander Brody egyik művét is.