Öt gyakori hiba a naptej használatában

A jó idő beköszöntével és a napsütés erősödésével fontos a bőrünk megfelelő védelme a káros UV-sugarakkal szemben. Összegyűjtöttük az öt leggyakoribb hibát, amelyeket a naptej használata során elkövethetünk.

A naptej használatakor gyakran előfordul, hogy bizonyos kisebb testrészek, mint a fül vagy a sarok kimaradnak a bekenésből, pedig ezek a területek is ki vannak téve a sugárzásnak. Emellett gyakori hiba, hogy a már megnyitott, tavalyi naptejet használjuk fel, amelynek hatékonysága 12 hónap után csökken, így könnyebben leéghetünk. Fontos tudni, hogy a bontatlan naptejek általában három évig megőrzik hatékonyságukat.

Sokan nem használnak elegendő naptejet, pedig a megfelelő védelem érdekében vastagon kellene bevonni a bőrt, körülbelül három nagy evőkanálnyi krémmel az egész testre. Nem elég azonban egyszer bekenni magunkat, mert a naptej hatása az izzadságtól, víztől és a különböző felületekkel való érintkezéstől csökkenhet, ezért körülbelül kétóránként meg kell ismételni a bekenést.

A ruházat alatti bőrfelületekre is érdemes naptejet felvinni, mivel a ruházat nem nyújt teljes védelmet az UV-sugárzás ellen, kivéve, ha kifejezetten UV-álló anyagból készültek. A légszennyezettség csökkentheti az UV-sugárzás mértékét, de például a Kékestetőn mégis nagyobb dózis érhet minket, mint az Alföldön.