Az okostelefonok hamarosan felismerhetik a részegséget

Egy friss tanulmány eredményei szerint az okostelefonok képesek lehetnek a hangváltozások elemzésével megállapítani, hogy a felhasználó mennyire ittas. A kutatásban részt vevő felnőttek nyelvtörőket olvastak fel, melyeket egy okostelefon rögzített ivás előtt és azt követően óránként, hét órán át. A hangfelvételeket egy digitális program segítségével elemezték, ahol a frekvencia és a hangmagasság mérése alapján, az alkoholszondás eredményekkel összevetve, 98 százalékos pontossággal sikerült megjósolni a részegség szintjét.

Brian Suffoletto, a Stanford Egyetem sürgősségi orvostudományi docense által vezetett kutatás során a résztvevők kilélegzett alkoholszintjét is mérték a vizsgálat kezdetén és minden fél órában. Suffoletto professzor elmondása szerint az eredmények pontossága még a kutatókat is meglepte, és hangsúlyozta, hogy ez az előrelépés lehetővé teheti egy olyan eszköz kifejlesztését, amely képes a napi rutin során mintavételezni és értékelni azokat a változásokat, amelyek a részegség fokát jelzik.

A professzor szerint a jövőben további kutatásokra lesz szükség, és a hangminta-érzékelők mellett más viselkedésformák, mint például a járás vagy az SMS-ezés elemzése is hozzájárulhat az ittasság mértékének pontosabb megállapításához.