A világ első péniszátültetésének kudarca

Nem az orvosok hibájából, hanem a beteg feleségének reakciója miatt kényszerültek amputálni a világ első átültetett péniszét, amelyet egy 44 éves sérült férfi kapott.

Tizenkilenc évvel ezelőtt történt meg az első péniszátültetés, amely egy 44 éves baleseti sérült férfi számára hozhatott volna megoldást, de a műtétet követően a férfi felesége nem tudott megbirkózni a látvánnyal, és emiatt az új szervet végül el kellett távolítani. A férfi eredetileg egy baleset következtében veszítette el nemi szervét, ami után a vizelés is fájdalmassá vált számára, és a nemi élet lehetősége is kizáródott.

Az orvostudományban korábban már számos szervátültetés történt, például veseátültetés 1950-ben, tüdőtranszplantáció 1963-ban, valamint szív- és májátültetés 1967-ben, de péniszátültetésre még nem került sor. A műtétet Kuangcsou város egyik kórházában Hu Weilie sebész professzor végezte el, és az operáció 15 órán át tartott, mely során számos ideget és véreret kellett összekötni.

A férfi szervezete elfogadta az új szervet, de felesége nem tudott hozzászokni az idegen pénisz látványához. A sajtóbeszámolók szerint az asszony összeomlott, és a donorszerv duzzadt formája volt számára visszataszító, bár a méretével kapcsolatos problémák részleteit nem tárják fel. A transzplantált péniszt végül 15 napon belül amputálni kellett, így nem derült ki, hogy a műtét hosszú távon sikeres lett volna-e.

A kínai eset ellenére a módszert később Dél-Afrikában sikeresen alkalmazták egy 21 éves fiatal férfi esetében, aki orvosi műhiba miatt veszítette el a péniszét. A kínai módszerrel kapott új szervet egy donortól, és négy hónap alatt teljesen felépült, képes volt zavartalanul vizelni és ejakulálni. Egy évvel később pedig bebizonyosodott, hogy a transzplantált pénisz minden szempontból működőképes, mivel a férfi partnere babát várt.