Az Instagram legnagyobb szélhámosa: Belle Gibson története

Tíz évvel ezelőtt derült fény arra, hogy Belle Gibson, aki állítása szerint agydaganatát egészséges táplálkozással és természetes gyógymódokkal győzte le, valójában hazugságok hálóját szőtte. Az Apple-t és a Penguin Books-ot is megtévesztő egykori wellneszguru, aki sosem került börtönbe, ma már Ausztrália közellenségeként él visszavonultan.

A 32 éves Belle Gibson, aki egykoron a daganatos betegek hősének számított, az Instagramon Healing Belle néven vált híressé, ahol egészséges életmódra vonatkozó tanácsokat és személyes történeteket osztott meg. Azt állította, hogy többféle rákbetegséget legyőzött életmódváltással, ám 2015-ben kiderült, hogy karrierje hazugságokon alapult.

Gibson a közösségi médiában megosztott tartalmakkal és egészséges receptekkel hódította meg a követőket, és hamar elismert wellneszguruvá vált. Az Apple és a Penguin Books mellett a Cosmopolitan díját is elnyerte, de amikor a sajtóban megjelent cikkek után kiderült az igazság, a 60 Minutes műsorában adott interjújában már képtelen volt egyenes válaszokat adni.

A The Search for Instagram’s Worst Con Artist című dokumentumfilm-sorozatban Gibson életútját és hazugságait járták körbe. A sorozatból kiderül, hogy már korábban is hazudozott, például nyitott szívműtétekkel hencegett, és kamaszként tanúvédelmi programban való részvételről mesélt.

Gibson a családjáról keveset beszélt, de azt állította, hogy édesanyja súlyos beteg volt, és ő vezette a háztartást. A dokumentumfilmben megszólaló testvére, Nick és nevelőapja, Andrew Dal-Bello szerint azonban a valóság más volt. Gibson már tinédzserkorában elköltözött otthonról, és különböző helyeken élt, miközben hazugságokat terjesztett magáról.

Az igazi átverés azonban az volt, amikor Instagramon elkezdte terjeszteni, hogy agydaganattal diagnosztizálták, és természetes gyógymódokkal gyógyult meg. Az Apple az alkalmazását az év legjobbjának választotta, és az Apple Watch-okra is feltöltötték. A Penguin Books pedig kiadta a szakácskönyvét, anélkül, hogy ellenőrizték volna a történetét.

Gibson azonban túlzásba vitte a hazudozást, és hamar lebukott. Egy könyvbemutató után kiderült, hogy a jótékonysági célra ígért adományokat sosem fizette ki, és az orvosi papírokkal sem igazolta betegségeit. A botrány kirobbanása után a Penguin Books és az Apple is megszakította vele az együttműködést, és az Instagram-profilját is törölte.

Belle Gibson hazugságai miatt nem került börtönbe, csupán kártérítés fizetésére kötelezték, mivel azt hazudta, hogy jótékonysági szervezeteknek adományozott. Azóta az Instagram legnagyobb szélhámosaként tartják számon, és hazájában közellenségnek számít.