Az AI startupokra vetették a befektetők a hálójukat

Az idei év első negyedévében az AI startupok 13,1 milliárd dollárnyi befektetést vonzottak magukhoz, hat új unikornis vállalat született, és több nagy értékű üzlet is megkötésre került. A CB Insights adatai szerint, bár a ChatGPT bemutatása utáni negyedévhez képest csökkenést mutatott a globális finanszírozás, az idei első negyedév jelentős növekedést hozott az előző három negyedévhez képest.

Az AI startupok már korábban is vonzották a kockázatitőke-befektetőket, de a befektetési aktivitás jelentősen megugrott az OpenAI által 2022 végén bemutatott ChatGPT hatására. A tavalyi első negyedévben 997 befektetés révén 17,5 milliárd dollár folyt be a szektorba, ami jelentős kiugrást jelentett, noha 2021-ben minden negyedévben 22 milliárd dollár feletti finanszírozást értek el az AI startupok.

A 2023-as első negyedévben a befektetők ismét nagy érdeklődést mutattak az AI startupok iránt, 739 befektetés során mintegy 13,1 milliárd dollárnyi forrást szerezve. Habár a befektetések száma viszonylag alacsony volt, 2018 óta nem volt ilyen kevés befektetés, az átlagos befektetési méret 21 százalékkal nőtt, elérve a 23,1 millió dollárt, ami meghaladja a tavalyi 19,1 millió dolláros átlagot.

Ez a növekedés részben olyan generatív AI modelleket és infrastruktúrát biztosító startupok kiemelkedő mértékű befektetéseinek köszönhető, mint az Anthropic 2,8 milliárd dolláros és a Moonshot AI 1 milliárd dolláros befektetési köre.

A negyedév során hat új unikornis vállalat jött létre, így az 1 milliárd dollár feletti értékeltségű AI startupok száma 219-re nőtt. Az új unikornisok között három olyan cég is van, amely generatív AI modelleket és infrastruktúrát fejleszt, mint például a Moonshot AI, a Together AI és a Krutrim.

Ugyanakkor csökkent a felvásárlások száma a területen, az első negyedévben mindössze 69 exit történt, ami 36 százalékos csökkenést jelent negyedéves szinten.

A globális területi eloszlásban az Egyesült Államok kiemelkedik, ahol az első negyedévben 52 százalékkal nőtt a befektetések értéke negyedéves alapon, és az összes befektetés közel 71 százalékát, 9,3 milliárd dollárt amerikai startupok szerezték meg.