Cannes-i Filmfesztivál: Indiai film sikere harminc év után

Az Arany Pálmát nyert Anora alkotói mellett indiai, francia, portugál és iráni filmese örülhettek. És persze a 80 éves George Lucas.

Sean Baker Anora című, New Yorkban játszódó thrillerének ítélte a Greta Gerwig által vezetett nemzetközi zsűri szombat este az Arany Pálma-díjat. A független amerikai filmes alkotása egy üzbég származású New York-i prostituált és egy orosz oligarcha luxuslakásban élő fia közötti szenvedélyes viszony egyszerű történeteként indul, majd miután a fiú szülei Moszkvában tudomást szereznek a fiatalok kapcsolatáról, a film valódi akcióvígjátékká és amerikai road movie-vá alakul át. Győzelmi beszédében az 53 éves rendező a szexmunkásoknak ajánlotta a filmet.

Tiszteletbeli Arany Pálmát kapott a 80 éves George Lucas, amelyet az 85 éves Francis Ford Coppola amerikai rendező nyújtott át kollégájának. A fesztivál díszvendége Meryl Streep legendás amerikai színésznő volt, aki szintén Tiszteletbeli Pálmát vehetett át a munkásságáért.

A második legjelentősebb díjat, a Nagydíjat Payal Kapadia indiai rendezőnő kapta All we imagine as light című költői filmjéért. Indiai alkotás harminc év után kapott újra meghívást a cannes-i fesztivál hivatalos programjába.

A film főhőse két alacsony sorból származó vidéki ápolónő, akik Mumbaiban egy kórház szülészetén dolgoznak, és közösen bérelnek lakást. Egyikük egy éve nem látta a férjét, aki Németországban vállalt munkát, míg fiatalabb lakótársa titokban találkozgat vőlegényével.

A zsűri díját és a legjobb női alakítás díját is elnyerte Jacques Audiard francia rendező Emilia Perez című zenés thrillerje. A filmben játszó négy színésznő – Zoë Saldana, Karla Sofía Gascón, Selena Gomez és Adriana Paz – együtt vehette át megosztva az elismerést.

Az indiai és a francia filmet a Mozinet mutatja be a közeljövőben a magyar mozikban.

A legjobb rendezés díját Miguel Gomes portugál rendező vehette át Grand Tour című fekete-fehér epikus filmjéért, amely az első világháború végén kezdődik.

A zsűri különdíjjal jutalmazta A vadfügefa magjai című iráni politikai thrillert, Mohammad Raszulof titokban forgatott filmjét.

A legjobb forgatókönyv díját Coralie Fargeat The Substance című feminista horrorfilmje kapta, melyben Demi Moore és Margaret Qualley látható. A film testhorror műfajába tartozik, és annyira megosztóra sikeredett, hogy többen rosszul lettek a moziteremben.

A legjobb férfi alakítás díját Jesse Plemonsznak ítélte a zsűri A kegyelem fajtái című szkeccsfilmjében nyújtott alakításáért.

Az Arany Kamera-díjat Halfdan Ullmann Tondel Armand című filmje kapta, a rövidfilmes Arany Pálmát pedig Nebojąa Slijepčević The Man who could not remain silent című filmje érdemelte ki.

A fesztiválon két film is kötődött Magyarországhoz. A legértékesebb áru című Michael Hazanavicius által rendezett animációs filmet részben a Kecskemétfilm munkatársai készítettek. A másik alkotás, amelynek vannak magyar vonatkozásai, a Rumours Cate Blanchett főszereplésével, ugyanis több jelenetet is hazánkban forgattak.