A magyar nyugdíjrendszer jövője: veszélyben a Ratkó-unokák nyugdíja

A magyar nyugdíjrendszer 2040 körülre fenntarthatatlanná válhat, amennyiben nem történik jelentős reform. A szakértők szerint több száz milliárd forintos kiadásnövekedés várható, melyet a jelenlegi járulékbevételek nem fognak fedezni. A Nyugdíjas Parlament a GDP növekedésében látja a megoldást, míg a kormány uniós források lehívásával kapcsolódó nyugdíjreformot ígért, de konkrét lépések még váratnak magukra.

A nyugdíjrendszer finanszírozására fordítandó kiadások jelentős növekedése várható, ami a szakértők szerint 2040 körülre a rendszer összeomlásához vezethet. A Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály szerint azonban a termelékenység és versenyképesség növekedése kompenzálhatja a népesség elöregedéséből adódó problémákat.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a Ratkó-unokák nyugdíjba vonulásával körülbelül 200 ezerrel több nyugdíjas lesz, miközben a járulékfizetők száma jelentősen csökken. A szakértő reformjavaslatai között szerepel a járulékplafon bevezetése, a nők kedvezményes nyugdíjfeltételeinek szigorítása, a 13. havi nyugdíj összegének korlátozása vagy egységesítése, valamint az egyéni nyugdíjszámlák bevezetésének támogatása.

A nyugdíjkassza GDP-arányos kiadásai jelenleg 7-8-9% körül vannak Magyarországon, de ez a jövőben 10-11-12%-ra emelkedhet. Farkas András szerint ezt az óriási, több száz milliárd forintos tételt minden évben pluszban elő kell majd állítani, miközben a járulékbevételek nem lesznek elegendőek.

A kormány korábban vállalta, hogy 2025 március végéig nyugdíjreformot hajt végre, ami az uniós források egy részének lehívását tenné lehetővé, azonban átfogó jelentésről továbbra sincsenek információk. Tompos Márton, a Momentum parlamenti képviselője szerint a kormány nem számol azzal, hogy a fiatalabb generációk már lemondottak a nyugdíjról, és egy reformmal őket kellene megnyugtatni.