A hét technológiai és tudományos eseményei

A technológia és tudomány világából összegyűjtöttük a hét legfontosabb eseményeit, beleértve egy Facebook Marketplace-en történt csalást, egy erős geomágneses vihart, az OTP Bank ügyfeleit célzó csalási kísérletet, egy mosodai programhibát és egy álcázott androidos vírust.

Egy tanulságos eset keretében mi magunk is áldozatul estünk egy csalónak a Facebook Marketplace-en, ahol egy hirdetés feladása után azonnal jelentkezett egy érdeklődő az eladásra kínált AirPodsunkra. Majdnem végigcsináltuk azt, amit a csaló kérte tőlünk, ami alapján megállapítható, hogy a csalók mára igencsak profik lettek. Azonban néhány intő jelre figyelmeztetve elkerülhető, hogy a kiberbűnözők áldozatává váljunk.

Egy másik érdekes esemény a május eleji napkitörés után észlelt erős geomágneses vihar volt, amely olyan mértékű volt, hogy még a Föld óceánjainak 2,7 kilométeres mélységében is érzékelhetőek voltak a mágneses tér változásai.

Az OTP Bank ügyfeleinek is érdemes fokozottan óvatosnak lenniük, ugyanis egy új csalási módszer keretében átverős e-mailekkel próbálják őket megtéveszteni. Fontos, hogy a bank ügyfelei gyanakodjanak, ha ilyen jellegű levelet kapnak.

Két egyetemista egy olyan programhibára bukkant, amely lehetővé teszi, hogy bárki ingyen használhassa a mosodákat. A hiba jelentése ellenére a CSC ServiceWorks nem tett semmilyen lépést a biztonsági rés megszüntetésére.

Végül, a G Data kiberbiztonsági szakértői egy olyan androidos kártevőt azonosítottak, amely a Chrome böngészőnek álcázza magát. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy a veszély valós, és mindenki legyen óvatos azzal kapcsolatban, milyen alkalmazásokat telepít a telefonjára.