Akciófilmbe illik, ahogy feltámadt a forint

Ezen a héten a jegybank kamatdöntése volt a leginkább meghatározó a forint szempontjából, bő háromhavi csúcsra ért a magyar deviza az euróval szemben, a 384-es szint környékére. A jövő hét kiemelt eseménye a Moody’s hitelminősítő péntek este érkező értékelése hazánkról.

A forint számára a hét legfontosabb adata az MNB kamatdöntése volt. A hét elején az ülést megelőzően a forint 386 alá erősödött az euróval szemben, a viszonylag támogató nemzetközi környezet miatt. Kedden a Monetáris Tanács az elemzői konszenzusnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamat szintjét.

Mivel a piaci szereplők egyhangúan 50 bázispontos kamatvágást vártak, valamint a döntést követő sajtótájékoztató semleges hangvételű volt – az áprilisban jelzett iránymutatás nem változott érdemben –, így a megszokottól eltérően az MNB döntése nem váltott ki jelentősebb mozgást az euró-forint kurzusban.

Szerda este közzétették az amerikai jegybank május elsejei kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, amelyből kiderült, hogy már a Fed jegybankárjai is a korábbinál jobban aggódnak az infláció megugrásától. A jegyzőkönyv hatására erősödött a dollár, ami a feltörekvő piacok devizáit – így a forintot is – gyengítette és egészen 388-ig repítette az euró-forint kurzust.

Péntek délutánra bő 3 havi csúcsra erősödött a forint az euróval szemben, amit a dollár leértékelődése hajtott. Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője megerősítette, hogy ugyan szerdán még – összhangban a régiós mozgásokkal – gyengülni kezdett a forint, azonban csütörtöktől ismét forinterősödés indult.

A jövő héten több, a forint árfolyamát befolyásoló adat érkezik, amelyek pénteken látnak majd napvilágot. Szerda este jelenik meg a Fed Bézs-könyve, mely az amerikai gazdaság állapotáról nyújt átfogó képet, mely a dollár árfolyamára hathat. Péntek reggel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a termelői árindex áprilisi és a külkereskedelmi mérleg márciusi alakulását publikálja, még aznap este pedig a Moody’s hitelminősítő mond értékelést hazánkról.

Cserép Máté szerint a jövő hét legmeghatározóbb eseménye a Moody’s hitelminősítő péntek este érkező értékelése lesz. Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője emlékeztetett, hogy a hitelminősítőnél jelenleg a befektetésre ajánlott Baa2 kategóriában vagyunk, stabil kilátással.

A BUX index 1 százalékot meghaladó emelkedéssel 69 ezer pont közelében zárta a hetet, ezzel pedig nemzetközi összevetésben felülteljesítő volt a budapesti börze.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken ismét közzétette legfrissebb üzemanyag-statisztikáját, amely a mostani hétre vonatkozik. A legfrissebb adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára.

Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, júniusi határidőre előző hét péntek délután megawattóránként 30,06 eurón állt, ezen a héten péntek délutánra pedig 34,095 euróra emelkedett. Az északi-tengeri Brent típusú olaj ára az előző hét péntek délutáni hordónkénti 83,43 dollárról e hét péntek délutánra csökkent – 81,58 dollárra.

A jövő hét főbb gazdasági eseményei:

      1. 31., 08.30 – KSH, külkereskedelmi mérleg,
      1. 31., ismeretlen – Moody's felülvizsgálat