A Szabadság híd rejtélyes vámszedőházának új élete

A Szabadság híd pesti hídfőjénél található egykori vámszedőház új funkciót kapott: a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum "Összekötve – Pest-Buda hídtörténete" című kiállításának ad otthont.

A kiállítás terén a látogatók megismerkedhetnek a híd történetével és a város közlekedéstörténeti érdekességeivel. A Szabadság híd történetének egyik emlékét, Pici és Manó szerelemlakatját is megtekinthetik, amelyet 2017. április 1-jén helyeztek el a hídon, és most a múzeum gyűjteményében kapott helyet.

A vámszedőházak a 19. században fontos szerepet töltöttek be, hiszen a hidakon való átkelésért fizetni kellett, és ezek az épületek szedték be a vámat. A Szabadság híd pesti oldalán található két ilyen épületből mára már csak ez a kettő maradt fenn.

Schneller Domonkos, a Közlekedési Múzeum főigazgatója és Domonkos Csaba, a kiállítás kurátora, a múzeum Ipari Örökség főosztályvezetője is hozzájárultak a kiállítás létrehozásához. A látogatók egy keretláb gömbcsuklót is megtekinthetnek, amely mintegy négyszáz kiló súlyú és a felújítás során az épületben maradt.

A kiállítás említést tesz a Lánchídról is, amelynek kőoroszlánjainak mini műanyag makettje, a híd alapkőletételénél használt vakolókanál hiteles másolata és egy fakocka, ami a híd burkolatelemeként szolgált, szintén megtekinthető. A Lánchíd mérnöki teljesítménye és története is fontos része a kiállításnak.

A kiállítás továbbá bemutatja a budapesti hidak újraépítését a II. világháború után, amelyet Schneller Domonkos szerint alulértékelt teljesítménynek tart. A látogatók tájékozódhatnak a város összes hídjáról, bár a tárlatban térképes segítség hiányában néhány kevésbé ismert híd, mint például a H-híd vagy a Gubacsi híd, nehezebben azonosítható.

A kiállítás célja egy gyorsan végigjárható tárlat létrehozása volt, ahol a látogatók beleélhetik magukat a hidak régebbi korszakába. Ezt segíti elő a VR-szemüveg is, amelyen keresztül a 1940-es évek 3D-s városmodelljét nézhetik meg, és a hidak fölé is szállhatnak. A kiállításban a Petőfi híd elődjénél állt Haditengerészeti Hősi emlékmű részeként szolgáló fiumei világítótorony kicsinyített másolata is megjelenik.

A kiállítás ingyenesen látogatható naponta 10 és 18 óra között.