Németországi puccskísérlet: A Reichsbürger-mozgalom tagjai a bíróság előtt

Németországban a Reichsbürger-mozgalom tagjai ellen indult bírósági eljárás, akik államcsínyt terveztek, és egy német herceget szerettek volna államfőként látni. A csoportot 2022 decemberében tartóztatták le, és a vádak között politikusok elrablása, valamint a demokrácia megdöntése is szerepel.

A frankfurti peremén felhúzott új bírósági épületben kezdődött meg az úgynevezett Reichsbürger-per, amelynek tárgyalásai három városban zajlanak. A frankfurti tárgyalótermet kifejezetten erre a célra építették, ahol helyet biztosítanak a kilenc vádlottnak, a 25 védőügyvédnek és a sajtó képviselőinek is. A következő tárgyalásokat Münchenben fogják tartani.

A vádirat szerint a csoport XIII. Heinrich Reuß herceg köré szerveződött, és több mint egy éve készültek államcsínyre. A herceg a Reuß-ház leszármazottja, amely a 1918-as forradalomig uralkodott Thüringiában. A csoport célja egy 1871-es mintájú Német Birodalom létrehozása volt, Reuß herceggel az élén. A puccshoz külföldi támogatásra vártak.

A vádlottak a Bundestagba akartak beszivárogni, hogy ott foglyul ejtsenek parlamenti képviselőket, köztük az SPD-s szövetségi kancellárt, Olaf Scholzot, a zöldek külügyminiszterét, Annalena Baerbockot és a CDU-elnököt, Friedrich Merzet. A tervet 2022. december 7-én hiúsították meg, amikor a rendőrség razziát tartott a "Hazafias Unió" nevű csoport ellen, és 25 embert tartóztattak le.

A "Hazafias Unió" a "reichsbürgerek" egyik csoportja, akik a demokrácia elutasítását, a monarchizmust, az idegengyűlöletet és az antiszemitizmust vallják. Németországban körülbelül 20 ezer "birodalmi polgár" él, akik közül 2300-at tekintenek erőszakorientáltnak. A mozgalom nem ismeri el a Német Szövetségi Köztársaságot, és a nyílt fenyegetőzés, valamint az erőszak alkalmazása jellemzi őket.

A vádirat szerint a csoport erőszakos hatalomátvételre készült, és a Bundeswehr helikoptereit tervezték használni bevetéseikhez. A rendőrség és a terrorelhárítás szerint a csoport különösen veszélyes, mivel a tagok között voltak elit katonai kiképzést kapott és a német hadseregben szolgált személyek is. A vádpontok között terrorista szervezethez való tartozás és annak támogatása is szerepel.

A vádirat szerint a csoport egy mély állam által irányított Németországot képzelt el, ahol a jelenlegi államhatalom nem legitim. A csoport támogatói szerint az Ahr-völgyi árvízkatasztrófa idején kiskorúak tömeges meggyilkolását tussolták el. A vádlottak között szerepel egy volt AfD-s képviselő és egy korábbi alezredes is.

Az író Tobias Ginsburg szerint a Reichsbürger mozgalom nem egységes, hanem különböző szélsőséges nézeteket képviselő tagokból áll. A mozgalom gyökerei mélyen a német történelemben és a nemzetiszocializmusban keresendők.

Az elsőfokú ítélet a perekben leghamarabb 2025-ben várható.