A kötelező katonai vagy polgári szolgálat bevezetését tervezi a Konzervatív Párt

A Konzervatív Párt választási programjában szereplő tervezet szerint a kötelező katonai vagy polgári szolgálatot vezetnének be azok számára, akik befejezik iskolai tanulmányaikat. A nagykorú fiatalok saját döntésük és alkalmassági vizsgálatok alapján választhatnának a különböző lehetőségek közül, köztük a katonai szolgálatot is.

Azok a fiatalok, akik a katonai szolgálatot választják és megfelelnek az alkalmassági teszteknek, tizenkét hónapot tölthetnének a brit fegyveres erőknél. Alternatívaként pedig havonta egy hétvégét – évente összesen 25 napot – kellene eltölteniük a helyi közösségeikben működő közszolgálati szervezeteknél, mint például a rendőrségnél, a tűzoltóságnál, a mentőknél, az állami egészségügyi szolgálatnál (NHS), vagy akár a tengeri mentőszolgálat kötelékében.

Rishi Sunak miniszterelnök a Mail on Sunday-ban megjelent írásában és a BBC-nek nyilatkozva a nemzeti szolgálatnak (National Service) nevezett korábbi rendszert kívánja újjáéleszteni, de modernizált formában. A National Service keretében több mint kétmillióan teljesítettek szolgálatot a brit fegyveres erőknél, de 1960 óta nincs kötelező sorozás Nagy-Britanniában.

A tervezett új forma, amely 2025 szeptemberétől indulna, nem lenne katonai összeírás, mivel az érintettek többsége nem a fegyveres erőknél teljesítene szolgálatot, csak azok, akik ezt választják és megfelelnek a kemény alkalmassági teszteknek. Sunak szerint az elképzelés lényege, hogy mindenki tegyen valamit az országért, legyen szó elsősegélyről, magányos emberek megsegítéséről vagy a kutató-mentő szolgálatok támogatásáról.

A miniszterelnök úgy véli, hogy a fiataloknak nemzedékek óta nem volt alkalmuk ilyen tapasztalatok megszerzésére, és túl sok lehetőség veszett oda céltalanul, bűnözéssel vagy munkanélküliség során. A parlamenti választásokat Nagy-Britanniában július 4-én tartják, ahol a felmérések a Munkáspárt jelentős támogatottsági előnyét mutatják. A Mail on Sunday és a BBC számára a Deltapoll közvéleménykutató cég által elvégzett legfrissebb vizsgálat szerint ha most tartanák választásokat, a Munkáspárt a voksok 45 százalékát szerezné meg, míg a konzervatívokra a választók 23 százaléka szavazna.

A Munkáspárt és a Liberális Demokraták azonnal arra hívták fel a figyelmet, hogy a konzervatívok milyen brutálisan leépítették a brit hadsereget. Konzervatív magyarázatok szerint a cél az lenne, hogy a munkanélküli vagy az oktatási rendszerből kiesett, kallódó, bűncselekményeket elkövető fiatalokat eltérítsék a munkanélküliség és a bűn útjáról. A terveik szerint, amit az ellenzék egységesen kritizált, mindez évi 2,5 milliárd fontból finanszírozható lenne. Az ellenzéki Munkáspárt szerint ez a javaslat egy kétségbeesett próbálkozás a kormánypárt részéről, és kétséges, hogy rendelkezésre állnának a megfelelő források a kezdeményezés megvalósításához. A kormányfő szerint a szolgálat célja a koronavírus-járvány idején kialakult „nemzeti szellem” ápolása lenne.